Yazismalar nedir?

Yazismalar nedir?

İçindekiler

Yazışmalar nedir?

Resmi yazışmalar; kişiden kişiye, kurumlar arasında, kişiden kuruma, kurumdan kişiye olmak üzere toplamda dört ana başlık şeklinde toplanmaktadır. Resmi yazılar, kurumlar ve kişiler arasında bilgi aktarımının doğru ve net bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yazışmalar resmi bir dille yapılmaktadır.

Fezleke resmi bir yazışma türü mü?

“Bir olayın, meselenin veya raporun esas noktalarını ve sonucunu açıklamak üzere hazırlanan özet veya kısaltma” anlamına gelen fezleke terimi, Osmanlılar’da resmî bir evrak türü olmaktan ziyade bu tür hulâsaları ifade etmek için kullanılan genel bir tabirdir.

Aşağıdakilerden hangisi resmi yazı türlerinden biridir?

Resmi yazı türlerinden “Genelge”nin karşılığı olan sirküler bazı firmalarda “Tamim” gibi farklı isimler altında da kullanılır. Sirküler, çok sayıda kişi/firmaya aynı anda bir faaliyeti, bir haberi veya bir değişikliği duyurmak amacıyla yazılır.

Yazışma Kuralları Nelerdir?

Resmi yazışma kuralları kılavuzunda bulunan kurallardan örnek verilmesi gerekirse bunlar şunlardır:

İletişim bilgileri ile ilgili kurallar. Amaç ve kapsam. Dayanak. Belgenin şekli özellikleri. Yazı tipi ve harf büyüklüğü Yazı alanı Kurumsal logo. Ilgi metni nedir?

Madde 14- İlgi, yazılan yazının önceki bir yazıya ek ya da karşılık olduğunu veya bazı belgelere başvurulması gerektiğini belirten bölümdür. “İlgi:” yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna küçük harflerle yazılır.

Dokunulmazlık fezlekesi nedir?

Bir parlamentoya da fezleke verilebilir. Böyle bir olayda öncelikle ilgili fezleke gelir ve olay soruşturulur. Eğer gerekli bir ceza verme kararına varılırsa ceza verilecek milletvekilinin dokunulmazlığı kalkar ve ardından yargı önüne çıkartılır. Fezlekeleri herkes çıkartamaz.

Günlük metin türü nedir?

Bir kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini, tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan yazı türüne günlük denir. Günlükler her gün yazıldığı için kısadır. Bu yazılar yazarın yaşamından izler taşır.

Gönderme yazısı nedir?

karşı tarafı haberdar etmek için yazılır. Gönderme yazılarında dikkat edilecek hususlar şunlardır: • Gönderme işleminin hangi ulaşım aracı ile yapıldığı belirtilmelidir. Gönderme işleminin ne zaman yapıldığı açıkça belirtilmelidir. Muhtemel teslim alma zamanı ve şartlarından bahsedilmelidir.

Yazışma Kuralları ilgi nasıl yazılır?

“İlgi:” yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna küçük harflerle yazılır. İlgide yer alan bilgiler bir satırı geçerse, “İlgi” kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır.

Okunma: 318