Yasama dokunulmazligi kimleri kapsar KPSS

Yasama dokunulmazligi kimleri kapsar KPSS

Yasama dokunulmazlığı kimleri kapsar KPSS?

Yasama Dokunulmazlığı: eçimden önce veya sonra , bir suç işlediği ileri sürülen milletvekillerinin , Meclis’ten karar alınmadıkça sorguya çekilememesi , tutuklanamaması veya yargılanmamasıdır.

Yasama Dokunulmazliği ile yasama sorumsuzluğu arasindaki fark nedir?

Yasama sorumsuzluğu, cezaî, malî bütün kovuşturmaları önler; dokunulmazlık ise, yalnızca cezaî kovuşturmaları önler. Yasama sorumsuzluğu süresizdir; yani, milletvekilliği sona erdikten sonra da, milletvekili, bu kürsülerden söylemiş olduğu söz ve davranışlardan ötürü sorumlu tutulamamaktadır.

Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı ile ilgili ifadeler nelerdir?

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması kaç gün?

Anayasamızın 85 inci maddesi, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurul kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde, ilgili milletvekilinin veya bir diğer milletvekilinin, kararın Anayasaya, yasaya veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa …

Yasama dokunulmazlığı ile yasama sorumsuzluğu arasindaki fark nedir?

Cumhurbaşkanının yasama dokunulmazlığı var mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır.

Milletvekili başka bir işte çalışabilir mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağlı resmi veya özel herhangi bir işle görevlendirilemezler.

Milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu nedir?

Genel olarak yasama sorumsuzluğu, milletvekillerinin, parlamenter fonksiyonlardaki gibi, Mecliste kullandığı oy, söylediği söz, ileri sürdüğü düşüncelerden dolayı, suç niteliği taşısa bile, parlamento dışındaki herhangi bir organ tarafından sorumlu tutulamamasıdır; milletvekiline tanınan bu güvenceyle yasama görevini …

Okunma: 388