Katkı Narlar neden patlar?
Narlar neden patlar?
Bazen ağaçlarda ki narların bir kısmının ya da tamamının çatladığını görürüz. Bunun nedeni ise narda ki kalsiyum eksikliğidir. Toprakta ki kalsiyum yeterli miktarda olmadığı ve nar meyvesi de bu kalsiyumu almadığı durumlarda kabuğu yeterli bir güce sahip olmaz ve narın büyümesi esnasında ki kuvvete dayanamaz.
Narin olduğu nasıl anlaşılır?
İşte bunlardan birkaçı:
Ağır olan narı seçmelisin. Kabuğu en koyu renkli olan narlar en olgun ve lezzetli narları temsil eder. Daha yuvarlak bir şekli varsa bu nar tam olarak olgunlaşmamış demektir. Narın eline aldığın zaman sert olmalı. Kabuğu pürüzsüz ve üstünde yarık olmayan narları tercih etmelisin.Meyve çatlaması neden olur?
Yerdeki nemin önemli olması gibi havadaki nemin miktarı da meyvelerdeki çatlamaları etkilemektedir. Aşırı ve dengesiz nem değişimleri çatlamalara sebep olabilmektedir. Aşırı ve gereksiz potasyum ve bakırlı gübre uygulamaları meyve kabuğunun kalınlaşmasına sebep olur ve meyvede çatlaklık gözlemlenebilir.
Narenciye meyvesi neden çatlar?
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
Incir meyvesi neden çatlar?
Olgunlaşan incirlerde çatlama sorununun başladığını söyleyen Yusuf Ene “Şu anda olgunlaşan incirlerin yüzde 25’inde çatlama sorunu başladı. Hava şartları nedeniyle incirlerde çatlamanın meydana geldiğini düşünüyoruz. İncirlerde çatlama öncelikle kalite kaybına neden oluyor.
Mandalina neden çatlar?
Meyve yarılmasının esas nedeni bilinmesede, sulama ve meyvenin kabuk kalınlığı ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Meyve yarılması genellikle yağmurdan veya sulamadan sonra görülür. Meyvelerde büyümeyle birlikte kabukta enine veye boyuna yarılmalar meydana gelir.
Okunma: 377