Popüler Ust makama basvuru zorunlu mu? by Admin Haziran 2, 2020
İçindekiler
Üst makama başvuru zorunlu mu?İdare, bir işlem ya da eylem tesis ettikten sonra ilgili kişinin bu işlemin kaldırılması, değiştirilmesi veya düzeltilmesi gibi taleplerle idareye müracaat etmesi hali zorunlu başvurudur. Dikkat edilecek olursa bu başvuruyu diğer başvuru çeşitlerinden ayıran kanunda zorunlu olarak yapılması istenmesidir.
Cimer e yaptığı başvuruların dava açma süresine etkisi var mıdır?Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Ön karar başvurusu nedir?
Nihai ulusal mahkeme, yani kararlarına karşı kanun yolu kapalı bir mahkeme, ön karar prosedürüne başvuru hakkına ve başvuru yükümlülüğüne sahiptir. Taraflar, ulusal istinaf mahkemesinin kararlarına karşı yüksek mahkemeye temyiz başvurusu yapabilmektedir.
Idareye başvuru zorunlu mu?
Tam Yargı Davasında İdareye Başvuru Zorunluluğu 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 13 düzenlemesine göre idari eylemlerden doğan zararlardan ötürü tam yargı davası açılacağı zaman önce eylemi yapan idareye başvurmak zorunludur. Yani idari eylemi yapan idareye başvurularak zararın giderilmesi talep edilir.
Ön karar ne demek?İdari eylemden kaynaklanan hak ihlallerinde tam yargı davası açmadan önce idareye başvurmaya ve cevabının alınmasına “ön karar” denilmektedir. Ön karar alınmaksızın tam yargı davası açılması durumunda ise, idari yargı organları “idari mercii tecavüzü”13 kararı vererek, dava dosyasını ilgili idareye göndermektedir.
Idari yargılama usulü kanununa göre sürelerinin sona ermesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa süre ara vermenin bittiği günü izleyen tarihten itibaren kaç gün uzamış sayılır?gerektiğinden aynı Kanunun 8. maddesi uya- rınca ek dava açma süresinin bitiminin çalışmaya ara verme süresine rastlaması halinde de dava açma süresi çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen gün- den itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır” Danıştay 11.
Okunma: 377