Sindh Nedir ?

Sindh Nedir ?

genel bakış

Sindh / sɪnd / (Sindhi: سنڌ ; Urduca: سِندھ Ülkenin güneydoğusundaki Pakistan'ın dört vilayetinden biri. Tarihsel olarak Sindhi halkına ev sahipliği yapan bu bölge, yerel olarak Mehran Vadisi olarak da bilinir. Sindh, Pakistan'ın bölgeye göre en büyük üçüncü eyaleti ve Pencap'tan sonra nüfusun ikinci büyük ilçesidir. Sindh, batıda Belucistan eyaleti ve kuzeyde Pencap eyaleti ile sınırlanmıştır. Sindh ayrıca Hindistan'ın Gujarat ve Rajasthan eyaletlerini doğuya, güneyde de Arap Denizi'ne sınırlar. Sindh'in peyzajı, İndus Nehri'nin yanından geçen alüvyon düzlüklerinden, Hindistan sınırına en yakın ilinin doğu kısmındaki Thar çölünden ve Sindh'in batı kesimindeki Kirthar Dağları'ndan oluşmaktadır. Sindh'ın iklimi sıcak yazlar ve ılıman kışlar için dikkat çekiyor. Sindh eyaletinin başkenti Pakistan'ın en büyük şehri ve finans merkezi olan Karaçi'dir.
Sindh, Pakistan'ın ikinci büyük ekonomisine sahip. Karaçi, çok uluslu bankaların merkezlerini barındırıyor. Sindh, Pakistan'ın sanayi sektörünün büyük bir bölümünü barındırıyor ve Pakistan'ın iki ticari limanı, Port Bin Qasim ve Karaçi Limanı'nı içeriyor. Sindh'in geri kalanı tarım temelli bir ekonomiye sahiptir ve ülkenin diğer bölgelerinde tüketim için meyve, gıda tüketim maddeleri ve sebze üretmektedir. Sindh ayrıca Pakistan'ın ilaç endüstrisinin merkezidir.
Sindh, her iki Hindu için de Sindhi kimliğinin önemli bir göstergesi olan (Sindh, Hindu sakinlerinin en yüksek yüzdesi) ve eyaletteki Müslümanların tasavvur ettiği Sufizm'den güçlü biçimde etkilenen farklı kültürüyle tanınır. Milyonlarca yıllık adanmışları cezbeden birkaç önemli Sufi mabedi bulunmaktadır.
Sindh'in başkenti Karaçi, Pakistan'ın en etnik olarak farklı şehirlerinden biri olan Muhajirs ya da 1947'den sonra Hindistan'dan Pakistan'a göç edenlerin torunları ve 1950'ler ve 1960'lar boyunca nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Karaçi ve Sindh'in diğer şehir merkezleri, yerli Sindhis ile Muhajirs arasındaki etnik gerilimlerin birkaç kez şiddete dönüştüğünü gördü. Sindh, iki UNESCO Dünya Mirası Alanı - Makli'deki Tarihi Anıtlar ve Moenjodaro'daki Arkeolojik Kalıntılar'a ev sahipliği yapmaktadır. Pakistan'ın güneydoğu kesiminde devlet. İndus nehrinin aşağı kısmında bulunan Delta deltası, batı kesimindeki dağlar, doğu kesiminde Tar Çölü , yüksek sıcaklık, kuru. Esas olarak Sacchar, Kotri, Kashmall'ın sulama (sulama) kanalı ile buğday, pirinç, pamuk ve yağlı tohumlar üretir. İndus uygarlığının merkezinde, kuzeybatıda Mohenco daro'da kalıntıları vardır. Eyalet başkenti Karaçi'dir. 14914 km 2 . Yaklaşık 30 milyon insan (1998).

Okunma: 343