siliyat Nedir

siliyat Nedir

özet

Hücrenin yüzeyinden uzanan mikroskobik uzantıya sahip bir protozoan

genel bakış

Trichinosis , Trichinella tipinde yuvarlak solucanların neden olduğu paraziter bir hastalıktır. İlk enfeksiyon sırasında, bağırsakların istilası diyare, karın ağrısı ve kusma ile sonuçlanabilir. Larvaların, enfekte olduktan yaklaşık bir hafta sonra meydana gelen kaslara göçü, yüzün şişmesine, gözlerin beyazlarının iltihaplanmasına, ateş, kas ağrıları ve döküntülere neden olabilir. Küçük enfeksiyon semptomsuz olabilir. Komplikasyonlar kalp kasının iltihaplanmasını, merkezi sinir sistemi tutulumunu ve akciğerlerin iltihaplanmasını içerebilir.
Trichinella kistleri içeren az pişmiş et yendiğinde trichinosis esas olarak yayılır. Çoğu zaman bu domuz eti olmakla birlikte, ayı ve köpek etinden de oluşabilir. Trichinella'nın çeşitli alt tipleri, en sık görülen T. spiralis ile hastalığa neden olabilir. Yenildikten sonra larvalar midelerindeki kistlerinden salınır. Daha sonra yetişkin solucanlara dönüştükleri ince bağırsağın duvarını istila ederler. Bir hafta sonra, kadınlar kistleri oluşturdukları gönüllü olarak kontrol edilen kaslara göç eden yeni larvaları serbest bırakırlar. Tanı genellikle semptomlara dayanır ve doku biyopsisinde kan veya larvada spesifik antikorlar bulunmasıyla doğrulanır.
Trichinosis'i önlemenin en iyi yolu etleri tamamen pişirmektir. Bir gıda termometresi, et içindeki sıcaklığın yeterince yüksek olduğunu doğrulayabilir. Enfeksiyon tipik olarak albendazol veya mebendazol gibi antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir. Hızlı tedavi, yetişkin solucanlarını öldürebilir ve böylece semptomların daha da kötüleşmesini önleyebilir. Her iki ilaç da güvenli kabul edilir ancak kemik iliği baskılanması gibi yan etkilerle ilişkilendirilmiştir. Hamilelik sırasında veya 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı kötü bir şekilde incelenmiştir ancak güvenli olduğu görülmektedir. Steroidler ile tedavi bazen ciddi vakalarda da gereklidir. Tedavi belirtileri olmadan tipik olarak üç ay içinde düzelir.
Dünya çapında yaklaşık 10,000 enfeksiyon bir yıl içinde gerçekleşir. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Arjantin ve Rusya dahil olmak üzere en az 55 ülke son zamanlarda davaları belgelemişti. Hastalık tropik bölgelerde ortaya çıkarken, orada daha az görülür. Amerika Birleşik Devletleri'nde trichinosis oranları, 2000'lerde yılda yaklaşık 400 vakadan 1940'larda 20'ye düşmüştür. Enfeksiyondan ölüm riski düşüktür. Her iki damla solucanı. Protozoanlardan biri. Vücut yüzeyi kirpikler ile kaplıdır ve metabolizmada ve üreme aktivitesine bağlı bir mikronükleusta çalışan bir çekirdeğe sahiptir. Deniz suyu ve tatlı su yaygın olarak dağıtılır ve birçok canlı özgür yaşam vardır, ancak parazit yaşamı yöneten şeyler vardır. Paramecium , Turrei perileri , Rapumumusi vb.

Okunma: 343