Sicak kelimesinin koku fiil mi?

Sicak kelimesinin koku fiil mi?

Trend olan Sicak kelimesinin koku fiil mi? by Admin Ağustos 21, 2020

İçindekiler

Sıcak kelimesinin kökü fiil mi?

Türkçe issi “sıcak, sıcaklık” sözcüğünden +çAk sonekiyle türetilmiştir. ısı maddesine bakınız.

Parlağın kökü nedir?

Buna göre: 1.*Ya- kökünden doğrudan doğruya türemiş isimler: yal: “Parlak, mücella, sade, çiplak, alev, aydinlik, yalin, şule” (Kadri 1945: 768).

Ağrı isim mi fiil mi?

Modern Türkçedeki “ağrı” isim olarak, “ağrı-” fiilinin yaptığı hareketin veya işin soyut ismidir. olarak fiilin yaptığı işi bir soyut durum olarak gösteren isiındir. isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir.

Sıcaklık kökü nedir?

Bu sözcük Eski Yunanca thérmē θέρμη “ısı, sıcaklık” sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *gʷher-mno- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *gʷher- “ısıtmak, ısınmak” kökünden türetilmiştir.

Sıcak kelimesi basit mi türemiş mi?

Isın-, ısıt- gibi sözcükler aynı kökten türer. “Sıcak” sözcüğü ise 14. yy’da “isicek” iken sonradan “ısıcak” olmuştur. Aldığı ek +çAk ekidir ve bunu alan örnekler olarak ancak, kolçak, kucak, gerçek, vb. verilebilir. Isıcak sözcüğünde baştaki “ı” sesi düşmüş ve sıcak olmuştur.

Yansıtma kelimesinin kökü nedir?

Eski Türkçe yan- “dönmek, geri gelmek” fiilinden Yeni Türkçe +sI- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yanıt maddesine bakınız. Halk dilinde kullanılan yansıla- “birini taklit ederek alay etmek, aksi konuşmak” fiilinden serbest çağrışımla türetilmiş Yeni Türkçe sözcüktür.

Işıltının kökü nedir?

Arapça brḳ kökünden gelen barrāḳ برّاق “çok parlak, ışıltılı” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça baraḳa برق “parladı, ışıldadı, kıvılcımlandı” fiilinin meslek adıdır.

Ağrı kelimesinin kökü nedir?

ağrı- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aġrı- “acı çekmek, hastalanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aġız “ağız” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Isı kelimesinin kökeni nedir?

Eski Türkçe isi- “ısıtmak” fiilinden +Ig sonekiyle türetilmiştir.

Soğuk türemiş kelime mi?

Eski Türkçe sogı- fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir.

Okunma: 385

yodax