İçindekiler
Sarkoidoz kansere dönüşür mü?Sarkoidoz Kansere Dönüşür Mü? Hala esrarengiz bir hastalık olan Sarkoidoz çoğunlukla kanser hastalığı ile karıştırılır. Kanser, Tüberküloz ve lenfoma gibi hastalıklar ile karıştırılan bu hastalık neredeyse aynı semptomları gösterir.
Sarkoidoz kaç evre?
Sarkoidoz temel olarak üç tür seyir izler. Hastaların `’ında hastalık tedavisiz kendiliğinden iyileşir, 0’unda kortizon tedavisi ile kontrol altına alınır ve çoğu zaman tekrarlamaz, hastada ise kortizon tedavisine rağmen ilerleyici bir seyir gösterir.
Sarkoidoz hastası çalışabilir mi?
Pek çok sarkoidoz hastası, özellikle işi fiziksel olarak zor değilse, normal olarak çalışabilir.
Sarkoidoz kronik bir hastalık mıdır?Sarkoidoz, nedeni bilinmeyen, bir kronik granülomatoz inflamatuvar hastalıktır. Genellikle 20-40 yaşlarında ortaya çıkar ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Farklı ülkelerde ve ırklarda, farklı oranlarda görülür, fakat en fazla Kuzey Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde görülmektedir.
Sarkoidoz hastalığına ne iyi gelir?
Kortizon ile iyileşmeyen hastalara metotreksat, azatiopürin ve siklofosfamid gibi bağışıklık sistemini daha kuvvetle baskılayan ilaçlar verilir. Hastalık beyin ve kalp gibi hayati organları etkilemiş ise bu ilaçlara kortizonla birlikte başlanır. Hastaların tamamına yakını bu tedaviler ile iyileşir.
Sarkoidoz öldürür mü?
Sarkoidozun kalp tutuluşu, akciğer tutuluşu ile kıyaslandığında daha nadir, fakat bazen ölümcül olabilmektedir. Kalp tutuluşuna bağlı farklı iletim defektleri, myokardit, perikardit ve kalp büyümesi meydana gelmektedir.
Sarkoidoz ilaçları nelerdir?Sarkoidoz bir meslek hastalığı mıdır?
Ülkemizde Türk Toraks Derneği’nin yaptığı araştırmada 293 sarkoidoz olgusunun %50 si ev kadını ve %16 sı bir mesleki maruziyet düşündürmeyen ofis çalışanı, öğretmen veya öğrenciden oluşmaktadır. Bu bulgular sarkoidozun oluşumunda mesleki maruziyetin etkili olmadığını düşündürmektedir.
Sarkoidoz kalbi nasıl etkiler?
Kardiyak sarkoidoz nedir?Sarkoidoz, non-kazeifiye granülomlar ile karakterize enflamatuar ve sistemik bir hastalıktır. Lenf nodları, deri ve akciğer tutulumu tipiktir ve sık rastlanır. İlk kez 1929’da bir otopside deri lezyonlarına benzer epikardiyal granülomların görülmesiyle KS tanımlanmıştır (1).
Okunma: 382