Mesame ne demek TDK?

Mesame ne demek TDK?

İçindekiler

Mesame ne demek TDK?

MESÂME – MESAMME. (ﻣﺴﺎﻣّﻪ) i. (Ar. mesāmm’dan mesāmme) Deri üzerindeki küçük deliklerden her biri, gözenek: Otuz iki dişini birden gösteren bir gülüşle gülüyor ve memnûniyet mesâmelerinden fışkırıyordu (Yâkup K. Karaosmanoğlu – Ö. T.S.).

Mesamesi nedir?

Bir işlemede, örgüde, ipliklerin kesilmesi, ayrı tutulması yoluyla oluşturulan boşluk, ajur. Canlı dokularda dış deri üzerindeki küçük, basit açıklık, mesame.

Izzetinefis kelimesinin anlamı nedir?

kişinin kendisine duyduğu saygı anlamına gelmektedir. saygı ve itibar manasındaki izzet kelimesiyle, kişinin kendi öz varlığı manasındaki nefis kelimesinin birleşimiyle oluşmuştur. kişinin kendine verdiği değer, özsaygı.

Benim Esamem okunmaz ne demek?

Esamesi bile okunmamak deyimi, hafızalardan silinmek ve önemini yitirmek demektir. ”Gündemden Düşmek” tabiri ile yakın anlamlıdır. Geçmişte meşhur olup da günümüzde unutulmuş olan kişiler için bu deyim söylenir. Anlamı: Bir zamanlar gündemde olan birinin ya da bir şeyin popülerliğini kaybetmesi.

Esamesi bile olmaz ne demek?

Esamesi yok ne demek? Sözü bile edilmemek, kendisine değer verilmemek, adı bile anılmamak.

Izzeti nefsine mağlup ne demek?

İzzeti nefis sahibi: Onurlu. İzzetinefis meselesi yapmak: Gurur meselesi yapıp kendine yedirememek.

Ahde vefa ne demek TDK?

Ahde vefa “verdiği sözde durma ” anlamına gelmektedir. Dini ve ahlakı açıdan anlamı verilen sözü tutma, sözünde durma manalarını taşımaktadır.

Eşiğine yüz sürmek ne demek?

DeyimDüzenle [1] Bir dilekte bulunmak için konumunun kendinden yukarıda olduğunu kabul ettiği birine varıp önünde saygıyla eğilmek.

Esame bilgileri ne demek?

Sözü bile edilmemek, kendisine değer verilmemek, adı bile anılmamak. “O büyük partilerin bugün esamesi yok.”

Esame defteri ne demek?

Yeniçerilerin ad ve ulufelerinin yazılı bulunduğu defter.

Nefsin zilleti ne demek?

Mutasavvıflara göre vermekte izzet, almakta zillet vardır (Serrâc, s. 263). Bununla birlikte bazıları nefsi riyâ ve kibirden korumak amacıyla zilleti geçici bir terbiye aracı kabul eder. Allah’ın kuluna verdiği en büyük izzet ona nefsinin zilletini göstermesidir (Kuşeyrî, et-Taḥbîr, s. 49).

Ahde vefa ilkesi ne demek?

Ahde vefa ilkesi sözleşmelerin bağlayıcılığını ve geçerliliğini temsil eder. Bu ilkeye göre sözleşme tarafları sözleşmenin hükümlerine bir kanun hükmüne uyarmışçasına uyarlar.

Vefa gösterin ne demek?

Vefa dostlukta, bağlılıkta sebat etmektir. Kişiye hem hayattayken hem de öldükten sonra vefa göstermek vefalı insanların en temel özelliğidir. Vefalı insanlar özellikle öldükten sonra sevgisi ve ilgisini devam ettirir. Ölen bir kimseye az bir vefa göstermek, hayatta yapılan çok iyiliklerden daha makbuldür.

Okunma: 318