Kraking Nedir Organik Kimya?

Kraking Nedir Organik Kimya?

İçindekiler

Kraking Nedir Organik Kimya?

Kraking (engl. to crack – “bölmek, parçalamak, kırmak”) petrol jeolojisinde ve petrol endüstrisinde bir yöntemdir. Bu işlemde ısı ve basınç veya katalizör ile uzun zincirli yüksek kaynama noktalı hidrokarbonlardan, kısa zincirli düşük kaynama noktalı hidrokarbonlar oluşur.

Reforming prosesi nedir?

Katalitik reforming, düşük-oktanlı naftaları yüksek-oktanlı benzin harmanlama bileşenleri olan “reformatlar”a dönüştürmede kullanılan önemli bir prosestir. Reforming prosesi, kraking, polimerizasyon, dehidrojenasyon ve izomerizasyon gibi aynı zamanda oluşan birkaç reaksiyonun toplam etkisini tanımlar.

Hidrokraking nedir?

hidrokrakink. Değersiz yakıt yağ fraksiyonlarının, katalizör ve hidrojenle, jet yakıtı, mazot gibi daha değerli yakıtlara dönüştürülmesi. Hydrocracking.

Katalitik Reforming nedir?

Katalitik reforming , ham petrolden (tipik olarak düşük oktan derecelerine sahip ) damıtılmış petrol rafinerisi naftalarını , yüksek oktanlı benzin için birinci sınıf harmanlama stokları olan reformatlar adı verilen yüksek oktanlı sıvı ürünlere dönüştürmek için kullanılan kimyasal bir işlemdir .

Würtz sentezi ile ne elde edilir?

1.WURTZ SENTEZİ: Alkil halojenürlerin, Na ile tepkimesinden alkanlar elde edilir.

Kraking yönteminin tersi nedir?

Hidrokraking, katalitik kraking ile hidrojenasyonun birleştirildiği iki-kadameli bir prosestir; oldukça ağır hammaddeler, daha çok istenilen ürünlerin elde edilmesi amacıyla hidrojenli ortamda parçalanır. Proseste yüksek basınç ve yüksek sıcaklıklar, bir katalizör ve hidrojen kullanılır.

Buhar kraking nedir?

Buharla kraking, çeşitli petrokimyasal hammaddelerden doymamış hidrokarbon-lar (örneğin, etilen, benzen gibi) elde etmek için uygulanan önemli bir petrokimya prosesidir. Proseste doymuş hidrokarbonlar parçalanarak doymamış küçük moleküllü hidrokarbonlara dönüşür.

Katalitik proses nedir?

Sacade ısıl yapılırsa kraking, hidrojen atmosferinde yapılırsa hidrokraking ve katalizörlü ortamda yapılırsa katalitik kraking denmektedir. Hidrokraking Tepkimesi : Katalitik kraking prosesi Al-Si (amorf) ve zeolit içeren katalizörlerle T= 450 – 500 °C ve P= 0.5 – 1.5 atmosferde yapılabilir.

Wurtz sentezi nedir?

Wurtz sentezi ne demek? Wurtz tarafından 1855 yılında bulunmuş olan, bir alkil halojenürün metalik sodyumla muamele edilmesi ve daha sonra diğer bir alkil halojenürle reaksiyona girmesi sonucu, CH3I +Na → CH3Na + CH3I → CH3CH3 + NaI denklemde gösterildiği gibi yüksek moleküllü hidrokarbonların elde edilmesi yöntemi.

Wurtz yöntemi nedir?

1.WURTZ SENTEZİ: Alkil halojenürlerin, Na ile tepkimesinden alkanlar elde edilir. Bu yönteme Wurtz Sentezi denir.

Hidrodealkilasyon nedir?

Hidrodealkilasyon, üzerinde alkil grubu bağlı bir molekülden hidrojen atmosferinde bu grubun uzaklaştırılarak yerine hidrojen bağlanması reaksiyonudur. katalitik olmak üzere iki prosesle yapılabilmektedir. Isıl ve katalitik her iki proses de ekzotermiktir. basıncında yapılan hidrodealkilasyondur.

Okunma: 382