José Raúl Capablanca Nedir

José Raúl Capablanca Nedir

genel bakış

José Raúl Capablanca y Graupera (19 Kasım 1888 - 8 Mart 1942) 1921'den 1927'ye kadar dünya satranç şampiyonu olan bir Küba satranç oyuncusuydu. Bir satranç dahisi, birçok zamanın en büyük oyuncularından biri olarak kabul ediliyor. onun olağanüstü son oyun beceri ve oyun hızı için.
Havana'da doğdu, Küba şampiyonu Juan Corzo'yu 17 Kasım 1901'de onüçüncü doğum gününden iki gün önce yendi. 1909'da bir maçta Frank Marshall'a karşı kazandığı zaferin ardından 1911 San Sebastian turnuvasını kazandı. Akiba Rubinstein, Aron Nimzowitsch ve Siegbert Tarrasch gibi oyuncular. Gelecek birkaç yıl boyunca, Capablanca'nın güçlü bir turnuva sonuçları serisi vardı. Dünya şampiyonu Emanuel Lasker ile bir maç düzenlemeye yönelik başarısız girişimlerden sonra, Capablanca sonunda 1921'de Lasker'den ünvan kazandı. Capablanca, 10 Şubat 1916'dan 21 Mart 1924'e kadar sekiz yıldır yenilmedi. Lasker.
Capablanca, 1927 yılında, maçtan önce Capablanca'yı asla yenmemiş olan Alexander Alekhine'e yenildi. Uzun yıllar boyunca bir geri dönüş eşleşmesi yapmak için başarısız girişimleri takiben, aralarındaki ilişkiler acı oldu. Capablanca bu dönemdeki mükemmel turnuva sonuçlarını sürdürdü ancak 1931'de ciddi satrançtan çekildi. 1934'te iyi sonuçlarla geri dönüş yaptı, ancak yüksek tansiyon belirtileri de gösterdi. 1942'de "hipertansiyon tarafından kışkırtılan bir beyin kanaması" olarak öldü.
Capablanca basit pozisyonlarda ve endekstlerde başarılı oldu; Bobby Fischer, onu "gerçek bir hafif dokunuş" olarak tanımladı. Gerektiğinde taktik satranç oynayabilir ve iyi savunma tekniğine sahipti. Kariyeri boyunca satranç kitaplarını yazdı. Satranç temelleri Mikhail Botvinnik tarafından şimdiye kadar yazılan en iyi satranç kitabı olarak kabul edildi. Capablanca detaylı analiz sunmayı değil, oyundaki kritik anlara odaklanmayı tercih etti. Gelecekte dünya şampiyonu Bobby Fischer ve Anatoly Karpov'un oyunda satranç tarzı etkili oldu. Küba satranç şaheseri. Havana'da doğdum. 12 yaşında yerli satranç şampiyonasını kazandı, Rusya'da [1892-1946] dan bir Fransız Alekin yenildim 1927 yılında 1921 yılında Lasker kırarak dünya şampiyonluğu yendi. Otobiyografi gibi birçok kitap.

Okunma: 343