Is Cikisinda kullanilmayan yillik izin ucreti nasil talep edilir?

Is Cikisinda kullanilmayan yillik izin ucreti nasil talep edilir?

İçindekiler

İş Cikisinda kullanilmayan yıllık izin ücreti nasil talep edilir?

İş Kanunu’na göre, çalışırken kullanılmayan yıllık izin ücretleri, iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, son ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor.

21 gün izin hakkı ne zaman hak edilir?

Genel olarak senelik izin süreleri şöyledir: İşçi yıllık izin süresi genel olarak çalıştığı seneye göre şekillenir. 1-5 yıla kadar çalışmış olan işçi 14 gün kadar yıllık izin hakkına sahiptir. 5-15 yıla kadar çalışmış olan bir işçi ise 20 gün senelik izin hakkı bulunmaktadır.

Kullanılmayan yıllık izin silinir mi?

“Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Kullanılmayan yıllık izin bir sonraki yıla devreder mi?

Çalışanlar tarafından yıllık ücretli izne hak kazanılan yıl içerisinde yıllık izin süresinin tamamını kullanmaması halinde kullanılmayan yıllık izinlerin bir sonraki yıla devretmesinde ve devredilen sürelerin kullanılmasında engel oluşturacak kanuni bir zorunluluk yok.

İşçi zorla izne gönderebilir mi?

Evet, işçisine yıllık ücretli iznini hem de hak ettiği tarihten itibaren 1 yıl içinde kullandırmak, işverenin sadece yetkisi değil aynı zamanda bir yükümlülüğüdür. O nedenle işveren işçisini, o istemese bile, zorla ücretli izne gönderebilir.

Yıllık izin verilmezse ne olur?

Sonuç olarak, Yargıtay kararlarında görüleceği üzere yıllık iznin işçiye kullandırılıp kullandırılmaması işverenin yönetim hakkı kapsamında değerlendirilmekte ve işçiye çok uzun süre haksız şekilde yıllık izin kullandırılmaması işverenin yönetim hakkının kötüye kullanması olarak değerlendirilmektedir.

Yıllık izin ne kadar devreder?

ncü maddesinde açıklanmış; Yıllık izinlerin, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceği, birbirini izleyen iki yılın izninin bir arada verilebileceği, cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşeceği açıklanmıştır.

Okunma: 319