Ernest Solvay Nedir

Ernest Solvay Nedir

özet

Solvay sürecini geliştiren ve onu sömüren fabrikalar yapan Belçikalı kimyacı (1838-1922)

genel bakış

Ernest Gaston Joseph Solvay (Fransızca: [sɔlvɛ]; 16 Nisan 1838 - 26 Mayıs 1922) bir Belçikalı kimyacı, sanayici ve hayırseverdi.
Rebecq'de doğdu, akut plörezi tarafından üniversiteye gitmesi engellendi. Amcasının kimya fabrikasında 21 yaşından beri çalıştı.
1861'de, tuzlu sudan (sodyum klorür kaynağı olarak) ve kalkerden (kalsiyum karbonat kaynağı olarak) soda külü (susuz sodyum karbonat) üretimi için amonyak soda prosesini geliştirdi. Süreç, daha önceki Leblanc sürecine göre bir gelişmedir.
Solvay & Cie şirketini kurdu ve ilk fabrikasını 1863'te Couillet'de (şimdi Charleroi, Belçika'da birleşti) kurdu ve 1872'de patenti aldığında bu süreci daha da mükemmelleştirdi. Yakında, Solvay işlem tesisleri İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Avusturya'da kuruldu. Bugün, yaklaşık 70 Solvay proses tesisi, hala dünya çapında işlemektedir.
Patentlerinin istismar edilmesi, Solvay'a, "Institut des Sciences Sociales" (ISS) 'in 1894 yılında ya da Brüksel Serbest Üniversitesi'ndeki Sosyoloji Enstitüsü'nün (şu anda Université Libre'ye bölünmüş) 1894 yılında kurulması da dahil olmak üzere, hayırseverlik amacıyla kullandığı önemli bir zenginlik getirdi. de Bruxelles ve Vrije Universiteit Brussel) yanı sıra Uluslararası Fizik ve Kimya Enstitüleri. 1903'te, aynı zamanda Brüksel Serbest Üniversitesi'nin bir parçası olan Solvay İşletme Okulu'nu kurdu. 1911'de, Max Planck, Ernest Rutherford, Maria Skłodowska-Curie, Henri Poincaré ve (o zamanlar sadece 32 yaşında) Albert Einstein gibi armatürleri de içeren Solvay Konferansları olarak bilinen fizik alanında bir dizi önemli konferansa başladı. Daha sonraki bir konferansda Niels Bohr, Werner Heisenberg, Max Born ve Erwin Schrödinger yer alacak.
Liberal Parti için Belçikalı Senato'ya iki kez seçildi ve hayatının sonunda Devlet Bakanı onursal unvanını verdi. Solvay, New York ve Rosignano Solvay, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya'daki ilk Solvay süreç tesislerinin lokasyonları da adını almıştır.
Solvay Ixelles'de 84 yaşında öldü ve Ixelles Mezarlığı'nda orada yer aldı. Belçika'da bir kimya mühendisi. Sodyum karbonatın endüstriyel üretiminin bir buluşu, amonyak soda yöntemini (Solvay metodu) icat etmiştir. 1861'de patent aldık ve 1863'te fabrika üretimini başardık. Daha sonraki yıllarda sosyal meselelerle ilgileniyor, kişisel mülkiyete yatırım yaparak sosyolojik bir araştırma enstitüsü kurdu ve bir Solvay konferansı düzenlemek için en iyi bilim insanlarını bir araya getirdi.

Okunma: 343