Dunya capinda siyah cay uretimi yuzde kac

Dunya capinda siyah cay uretimi yuzde kac

İçindekiler

Dünya çapında siyah çay üretimi yüzde kaç?

Son on yılda dünyada çay üretim alanları 4.52 milyon hektara ulaştı. 2015’ten 2016 yılına geçerken çay üretimi yüzde 4.2 artarak 5.31 milyon ton olarak gerçekleşti. Dünya çay üretiminin yüzde 86’sı Asya’da, yüzde 11’i Afrika’da ve yüzde 3’ünün ise diğer ülkelerde gerçekleştiğine yer verildi.

Dünyada çay hangi ülkelerde yetişiyor?

FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin A, Hindistan !, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler  paya sahiptir.

Çay sektörü nedir?

Türkiye’de çay sektörü bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Çay ülkemizde Doğu Karadeniz Bölümü’nde sınırlı bir alanda yetişme imkanı bulmasına karşın günlük yaşantımızın her anında tüketilen içecek maddesi olarak önem taşımaktadır.

Siyah çay nerede yetişir?

Afrika’dan Amerika’ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka’dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin’dir. Hindistan’ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling’dir.

Siyah çay üretimi nasıl yapılır?

Siyah Çayın Hazırlanması

Suyu kaynatın. Siyah çay için suyun çok sıcak olması gereklidir; fokur fokur kaynamasını bekleyin. Çayı ekleyin. Yaprakların iyice “karışması” için suyu çayın üstüne dökün. Demleyin. Çayı Çıkarın Çay yapraklarını demlikten çıkarın. Servis yapın.

Dünya ülkeleri arasında çay üretiminde Türkiye kaçıncı sırada?

Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan, dünyadaki toplam çayın %60’ından fazlasını birlikte üretiyor. Yılda 458.850 ton üretim ile Kenya, üçüncü büyük çay üreticisidir. 261.000 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.

Ülkemizde çay nerede yetişir?

Türkiye’de çay üretimi Türkiye’de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85’ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin’dir.

Çay en çok hangi bölgede yetişir?

Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize’de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.

Okunma: 344