Chaeronea Savaşı (MÖ 338) Nedir

Chaeronea Savaşı (MÖ 338) Nedir

genel bakış

Chaeronea Muharebesi, M.Ö. 338'de Boeotia'daki Chaeronea kenti yakınlarında, Makedon II. Philip tarafından yönetilen Makedonlar ile Atina ve Thebes liderliğindeki bazı Yunan şehir devletlerinin ittifakı arasında yapıldı. Savaş, Philip'in M.Ö. 339-338'deki son kampanyalarının doruk noktasıydı ve Makedonlar için kesin bir zaferle sonuçlandı.
Philip, M.Ö. 346'da, Üçüncü Kutsal Savaşı sona erdirerek ve Kuzey Ege'de üstünlük için Atina ile on yıllık çatışmasını ayrı bir barış yaparak sonuçlandı. Philip'in çok genişletilmiş krallığı, güçlü ordusu ve bol kaynakları onu Yunanistan'ın fiili lideri yaptı. Şiddetle bağımsız şehir devletlerinin çoğunda, Philip'in M.Ö. 346'dan sonraki gücü, özellikle politikacı Demosthenes'in Philip'in etkisinden kurtulma çabalarına yol açtığı Atina'da bir tehdit olarak algılandı. M.Ö. 340 yılında Demosthenes, Atina meclisini Philip'in topraklarına karşı yaptırım uygulamalarına ve Philip'in kuşattığı Bizans'taki Akhamenidlerle müttefik olmaya ikna etti. Bu eylemler antlaşma yemini şartlarına aykırıdır ve savaş ilanı ilan etmiştir. M.Ö. 339 yazında Philip ordusunu Atina ve Thebes liderliğindeki birkaç Güney Yunan devletinin ittifakının kurulmasını sağlayarak Güney Yunanistan'a doğru yol açtı.
Birkaç ay süren çıkmazdan sonra Philip sonunda Thebes ve Atina'da yürüyüş yapmak için Boeotia'ya doğru ilerledi. Ona karşı ve Chaeronea yakınlarındaki yolu bloke eden müttefik ordu, benzer büyüklükte ve güçlü bir pozisyon işgal ediyordu. Sonraki savaşın detayları azdır, ancak uzun bir kavgadan sonra Makedonlar müttefik hattın her iki tarafını da ezdi ve daha sonra bir bozguna dönüştü.
Savaş, antik dünyanın en belirleyici unsurlarından biri olarak tanımlandı. Atina ve Thebes güçleri yok edildi ve direnişin devam etmesi mümkün değildi; bu nedenle savaş aniden sona erdi. Philip, Sparta hariç tüm devletlerin kabul ettiği güney Yunanistan'a bir anlaşma empoze edebildi. Sonuç olarak kurulan Korint Ligi tüm katılımcıları Makedon ve birbirlerinin müttefikleri haline getirdi, Philip barışın garantörü oldu. Buna karşılık Philip, uzun zamandır planladığı Akhamenid İmparatorluğu'na karşı pan-Helen savaşı için stratejiler (genel) olarak seçildi. Ancak, kampanyanın sorumluluğunu üstlenmeden önce Philip suikaste kurban gitti ve Makedon Krallığı ve Pers'le savaş sorumluluğu yerine oğlu Alexander'a geçti.

Makedonya Philippos II Ve Yunan Müttefiklerinin savaşı. Yunanistan'ın hızla kuzeyinde yükselen Makedon krallığının gücü II. Philip tarafından Orta Yunanistan'a ulaştı. Tehdit hisseden Thebae ve Atinalı ittifak kurarak buna karşı çıkıyor. 338 yazında, her iki birlik de Boyotia'nın kuzeybatısındaki Chaironeia yakınlarında savaştı, ancak zafer Makedon tarafına geri döndü. Yunan polisi bu yenilgide fiili özerklik ve bağımsızlığı kaybetti.
Kenji Furukawa

Okunma: 343