BOI ve KOI ne demek?

BOI ve KOI ne demek?

Katkı BOI ve KOI ne demek?

BOİ ve KOI ne demek?

Evsel ve endüstriyel atıkların organik kirlilik derecesinin belirlenmesinde kullanılan bir parametredir. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), su kalitesinin belirlenmesinde kullanılan önemli bir parametredir. Genellikle “Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ)” nın tahmin edilebilmesi için gerçekleştirilmektedir.

BOİ deneyi nasıl yapılır?

Deney metodunun esası, numunenin ağzı sıkıca kapalı BOİ şişelerine doldurulup, belli koşullarda, belli sürelerde inkübe edilmesi, inkübasyon başlangıcında ve inkübasyondan sonra çözünmüş oksijenin ölçülmesidir.

BOD 5 nedir?

BOİ5, 20 °C’de sudaki organik maddelerin oksitlenerek yapısının bozulabilmesi için 5 günlük inkübasyon periyodu sırasında mikroorganizmalar tarafından kullanılan çözünmüş moleküler oksijen miktarıdır.

Koi değeri neden yüksek çıkar?

Atık suda ki birçok organik madde asitlendirilmiş ortamda güçlü oksitleyici olan potasyum dikromat vasıtası ile ölçülmektedir. Bir atık suyun KOI değeri BOI değerinden daha yüksektir. Bunun nedeni biyolojik olarak oksitlenmeyen birçok bileşik kimyasal olarak oksitlenebilmektedir.

KOİ deneyi neden yapılır?

KOİ, atıksu örneğinde kuvvetli bir yükseltgen yardımı ile yükseltgenebilen organik maddelerin oksijen eşdeğerini bulmak için yapılan tayin yöntemidir. Bu analiz, sulardaki karbonlu maddelerin karbondioksite dönüşene kadar ilave edilecek oksijeni ifade etmektedir.

KOİ birimi nedir?

Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) sudaki yükseltgenebilir maddelerin kimyasal yolla oksitlenmeleri için gerekli oksijen miktarıdır. Evsel ve endüstriyel atıksuların (özellikle endüstriyel) kirlilik derecesini belirlemede kullanılan en önemli parametrelerden biri kimyasal oksijen ihtiyacıdır.

KOİ değeri ne olmalı?

Ülkemizde yapılan deneysel çalışmalara göre KOI/BOI oranı 1.6 – 2.5 olarak belirlenmiş olup, genel olarak bu değer 2 olarak alınmaktadır. Belirlenen bu oranlardan daha yüksek çıkan atık sularda biyolojik arıtma ile deşarj kriterleri sağlanamamaktadır.

Okunma: 343