Bitlis Nemrut Dagi aktif mi?

Bitlis Nemrut Dagi aktif mi?

İçindekiler

Bitlis Nemrut Dağı aktif mi?

Nemrut Dağı ya da Nemrut Stratovolkanı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu’da yer alan yüksek dağlardan biridir. Van Gölü’nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.

Nemrut krater gölü nasıl oluştu?

Nemrut yanardağı ilk patmata sonucunda ortaya çıkan madde 110 km³ olup yakın çevre içerisine çökelmiştir. Bu çökelmeden kaynaklı olarak Nemrut Gölü oluşmuştur. Nemrut dağının volkanik nedenlerden dolayı çıkan lav yaklaşık 40 km2 lik bir yüzölçümü oluşmuş. Oluşan bu yüz ölçümün de Nemrut Gölü oluşmuştur.

Krater nedir nasıl oluşur?

Göktaşlarının yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda oluşturduğu çukurlara krater adı verilir. Bu kraterler göktaşının büyüklüğüne göre değişerek geniş bir alan ya da dar bir alan oluşturur. Derinliği de ona göre değişir. Göktaşları ay yüzeyinde de çok fazla krater oluşmuştur.

Nemrut Dağı hangi jeolojik zamanda oluşmuştur?

Nemrut Stratovolkanı, tabakalı volkanlar (stratovolkan) sınıfından, Kuvaterner döneminde oluşmuş, Anadolu’nun önemli yanardağları arasındadır. Nemrut Krateri’nin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği yazılı kaynaklarda belirtilmektedir.

Uluabat gölü nasıl oluştu?

Uluabat gölü tektonik kökenli oluşan bir göldür. Göl çevresinde yer alan Yenişehir, Bursa ve Gönen yerleşim yerlerinde ki çöküntüler sonucunda Uluabat gölü oluşmuştur. Gölün yanında bir de kuş gölü yer almaktadır. Kuş gölü de aynı Uluabat gölü gibi çöküntü sayesinde oluşmuştur.

Nemrut krater gölü ne zaman patladı?

Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır. Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.

Krater gölü meydana nasıl gelir?

Krater gölü, Astronomi alanında gök cisimlerinin birbirleri ile çarpışmasıyla oluşan çukurlar için kullanılan bir terimdir. Halk arasında yanardağların kraterlerinin ya da diğer bir ifadeyle yanardağların ağız kısımlarında suların toplanması sonucu oluşan göllere denir.

Okunma: 375