Beyinde Supratentorial nedir?

Beyinde Supratentorial nedir?

Yönergeler Beyinde Supratentorial nedir? by Admin Ekim 8, 2020

İçindekiler

Beyinde Supratentorial nedir?

Supratentorial ile anlatılmak istenen beyin kısmı iken, infratentorial ile beyincik ve beyin sapıdır (posterior fossa). Supratentorial ependimom derken, tentoriumun üzerine yerleşmiş olan tümörler kastedilmektedir. Bu bölümde beyin hemisferleri ve içinde ise lateral ve üçüncü ventriküller bulunmaktadır.

Supratentorial Dura nedir?

Supratentorial teriminin tıbbi anlamı; a. Tentorium cerebelli’nin üzeride, arka beyni beyincikten ayıran özel bir dura mater parçasının üst kısmında.

Gliom ne demek tıp?

Gliomlar beyinin destekleyici dokusu olan glial hücrelerde oluşan bir grup tümörü tanımlamak için kullanılan genel bir isimdir. Astrositomlar, oligodendrogliomlar ve epandimomalar dahil birçok gliom tipi vardır. En yaygın gliom tipi astrositomdur.

Beyin çekirdeği nedir?

Pons, ön beyin, beyincik ve omurilik soğanı arasında yer alan bu yapı enine sinir tellerinden oluşur. Varoli köprüsü de denilen bu yapı beyinciğin iki yarım küresi arasındaki impuls iletimini sağlar. Boyutu ortalama 2,5 cm dir.

Iyi huylu beyin tümörü nedir?

İyi huylu tümörler kanser hücreleri içermeyen gruptur. Genellikle çıkartılabilirler, tekrarlamazlar ve etraftaki normal çalışan dokulara yayılıp onların fonksiyonlarını bozmazlar. İyi huylu beyin tümörlerinin iyi sınırları vardır ve cerrahi ile çıkartılabilirler.

Sinus Sagittalis Superior nereye boşalır?

Arkaya doğru uzandıkça çapı artar. Beyin yüzeyindeki kortikal venler sagittal sinüse dökülmeden önce oblik seyrederler ve sagittal sinüs komşuluğunda dural lakünlere dökülürler.

Glioma iyi huylu mu?

Gliomlar, beyinde görülen tümörlerin yüzde 30 kadarını oluşturmaktadır. Genellikle kötü huylu tümörlerdir.

Beyin hamartom nedir?

Hamartom ya da hamartoma geliştiği organda normal olarak mevcut bulunan oluşturucu unsurlarla anormal bir karışımdan oluşan tümör görünümlü bir doku malformasyonudur. Bu doku normal bir görünümde olsa da fonksiyonları değişiktir. Çoğunlukla iyi huylu bir tümördür.

Iyi huylu beyin tümörü neden olur?

İyi huylu beyin tümörleri cerrahi müdahaleyle beyin dokusundan kolayca ayrılabilirler ve çoğunlukla tekrar ortaya çıkmazlar. Oluşma nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan araştırmalar sonucu aile öyküsünün ve radyasyona ya da kimyasallara maruz kalmanın risk faktörleri olabileceği öne sürülmüştür.

Okunma: 318