Blog Karar pulunu kim oder? by Admin Ağustos 6, 2020
İçindekiler
Karar pulunu kim öder?“Madde 3 – Damga Vergisinin Mükellefi Kağıtları İmza Edenlerdir. Resmi Dairelerle Kişiler Arasındaki İşlemlere Ait Kağıtların Damga Vergisini Kişiler Öder.”, Şeklinde Düzenlenmiştir.
İhale karar pulu iade edilir mi?Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikayet, itirazen şikayet ya da idare mahkemesi kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, iptal edilen ihale kararına ilişkin tahsil edilen ihale karar pulu damga vergisi yükleniciye iade edilebilir.
Hakedişler damga vergisine tabi midir?
Yeni bir ihale kararı alınmaksızın, sözleşmede iş artışı yapıldığında, ihale karar Damga Vergisi alınmaması sadece hakediş ödenirken binde 9,48 oranında damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.
İhale karar pulu bedeli nereye ödenir?
İhale kararı ve sözleşme damga vergisini ödemek için en çok tercih edilen yöntem nakit olarak vergi dairesine yatırmaktır.
İhale karar pulu hangi durumlarda kesilir?Yukarıdaki hükümde, ihalenin yüklenicinin kusuru olmaksızın iptal edilmesi halinde hükmünden faydalanılmayan kısmının iade edileceği ifade edilmektedir. Yani, yüklenici kusuru ile sözleşme imza edilmemiş ise ihale karar pulunun alınması gerekir.
Karar pulu damga vergisi nedir?İhale yapıldıktan sonra fiyat farkı uygulamasına gidilip, ihale kararı alınmış ise ihale kararında yer alan tutar üzerinden binde 5,69 oranında Damga Vergisi alınması gerekir. Belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin değiştirilmesi halinde de artan miktar aynı nispette vergiye tabidir.
Hakediş damga vergisi nedir?
İhale damga vergisini kim öder?
Sözleşmelerin damga vergisini taraflardan herhangi birisi beyan edebilir ve ödeyebilir. Taraflar isterlerse de ayrı ayrı beyan ve ödemede de bulunabilirler. Bu çerçevede örneğin iki nüsha olarak düzenlenen bir sözleşmenin her bir nüshası bir tarafça beyan edilebilir.
Karar pulu nereden alınır?Özeti : İhale karar pulu ifadesi ile ihale damga vergisi ifadesi aynı anlama gelmekte olup, artırma ve eksiltmeye tabi olan resmi dairelerin ve kamu tüzel kişiliğine sahip idarelerin ihale kararlarından alınmaktadır.
Sözleşme karar pulu Hakedişten kesilir mi?(Ek fıkra: 29/07/1970 – 1318/100 md.) Maliye Bakanlığı lüzum gördüğü hallerde vergiyi istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödetmeye yetkilidir.” Bu hükümler çerçevesinde ihale karar ve sözleşme damga vergisinin kural olarak hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle ödenmemesi gerekir.
Okunma: 389