Asimetrik bilgi nedir ve hangi sorunlara neden olur?

Asimetrik bilgi nedir ve hangi sorunlara neden olur?

Blog Asimetrik bilgi nedir ve hangi sorunlara neden olur?

İçindekiler

Asimetrik bilgi nedir ve hangi sorunlara neden olur?

Bir konuda taraflardan en az birisinin diğer taraflardan fazla bilgiye sahip olması durumuna ise asimetrik bilgi denilmektedir. Asimetrik bilgiden kaynaklanan başlıca bilgi sorunları ters seçim ve ahlaki tehlikedir. Ters seçime gizli bilgi sebep olurken, ahlaki tehlike sorununa gizli eylem sebep olmaktadır.

Bilgi asimetrisi ne anlama gelir?

Asimetrik bilgi, piyasalarda bazı ekonomik birimlerin diğerlerine göre daha fazla bilgiye sahip olmasıdır. Farklı ortamlar ve iş çevreleri bilgi simetrisinin optimal gerçek- leşmesini engellemekte, bilgiye ulaşma imkanı fazla olanlar ile bilgiye ulaşma imkanı kıt olanlar arasında bilgi simetrisi bozulmaktadır.

Sözleşme yapılmadan önce taraflardan birinin diğerine göre daha fazla bilgiye sahip olması sonucu ortaya çıkan probleme ne ad verilir?

Asimetrik bilgi sorununa en yaygın olduğu piyasalardan biri de kredi piyasasıdır. Diğer piyasalarda olduğu gibi kredi piyasasında da, bu tür sorunların oluşması, hem söz konusu piyasalarda aksaklıklara neden olmakta, hem de genel anlamda ekonomiye zarar vermektedir.

Finansal sistemde asimetrik bilgi nedir?

Finansal piyasalarda asimetrik bilgi, borç verenlerin borçlananlar hakkında borçlananlardan daha az bilgiye sahip olmasıdır. Bilginin asimetrik dağılmış olması ters seçim ve ahlaki tehlike problemlerine neden olmakta ve sonuçta finansal piyasanın işleyişi bozulmaktadır.

Herkesin aynı bilgi seviyesine sahip olmaması durumuna ne ad verilir?

Klasik anlamda asimetrik bilgi, herhangi bir işlem, olay ya da durumla ilgili olarak taraflardan birinin sahip olduğu bir bilgiye diğer tarafın sahip olmaması,30 bir diğer deyişle taraflar arasındaki bilgi düzeyinin eşit olmaması yahut bilginin taraf- lar arasında simetrik dağılmaması durumudur.

Asimetrik enflasyon ne demek?

Ekonomik bir ilişkide taraflardan birinin diğeri hakkında yeterli bilgiye sahip olamaması anlamına gelen durumdur.

Asimetrik bilgi problemi nasıl finansal krize neden olur?

Asimetrik bilgi yaklaşımına göre finansal kriz, finansal piyasalardaki bilgi akışının aksadığı ve bu yüzden finansal piyasaların görevlerini yapamadığı bir durumdur. Finansal piyasalar, fonları en verimli yatırım fırsatlarına etkin bir şekilde kanalize edemezler.

Ters seçim nedir örnek?

Ters seçim, piyasada işlem gerçekleşmeden önce tek taraflı bilgi yani asimetrik bilgi olgusunun yarattığı bir sorundur. Örneğin, kredi kuruluşları güvenilirlik açısından her zaman düşük riskli kişiler ile yüksek riskli kişileri ayırt edememektedir.

Okunma: 375