Zarf-fiil ekinden sonra gelir mi

Zarf-fiil ekinden sonra gelir mi

İçindekiler

Zarf-fiil ekinden sonra gelir mi?

Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs…) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.

Zarf Fiilimsiden sonra virgül gelir mi?

Hangi Fiilimsiden Sonra Virgül Gelmez? Fiilimsiler bilindiği üzere kendi içerisinde de alt dallara ayrılmaktadır. Bunların arasından zarf fiiller dediğimiz fiilimsilerin ardından virgül kullanılmamaktadır.

Ne zaman fiilimsi olmaz?

NOT: Kalıcı isim olmuş “sarma, dondurma, danışma, çakmak” gibi kelimeler fiilimsi olarak kabul edilmez. Yüklemlerde fiilimsi aranmaz denilse bile, bazı isim-fiiller yüklem olarak kullanılabilmektedir. Fakat çekimli fiiller fiilimsi olamaz.

Ken zarf fiil ekinden sonra virgül kullanılır mı?

Metin içinde -ınca/-ince anlamında zarf-fiil görevinde kullanılan mı/mi ekinden sonra da virgül kullanılmıyor: Örneğin “İçtim mi (içince) tam içiyorum!” cümlesindeki mi gibi… Şart ekinden (ken) (Sana bakarken arabayı kaçırdım.) sonra virgül konmaz.

Hangi Fiilimsiden sonra virgül konmaz?

Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır. Bunun nedeni zarf fiillerin aynı zamanda birer bağlaç olarak görev yapmasıdır. İstisna olan durumlar bulunsa da çoğu durumda zarf fiillerden sonra virgül kullanılmamaktadır.

Ken zarf-fiil ekinden sonra virgül kullanılır mı?

Için Edatından sonra virgül gelir mi?

Edat grupları arasına virgül konmaz. Edatlar, zaten tek başına anlamı olmayan isim soylu sözcüklerdir, edat ile edattan önce kullanılan ismin arasına virgül koyduğunuzda, edatı tek başına bırakmış olursunuz. Bu bakımda edat grupları virgül ya da başka bir noktalama işareti yerine kullanılmaz.

Fiilimsi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.

Fiilimsi olumsuz olur mu?

Fiilimsi; fillere getirilen eklerle oluşturulan fiili isim, sıfat veya zarfa dönüştüren sözcüklere denir. Fiilimsiler tamamen fiil özelliklerini göstermez. Fiilimsiler olumsuz yapılabilir ancak fiil gibi çekimlenemez. Fiilimsiler fiillere getirilen ekler ile ortaya çıkarlar.

Zarf fiilden sonra noktalı virgül konur mu?

Zarf fiil ekleriyle oluşturulan sözcüklerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf fiil ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dikçe, -erek, -diğinde, -meksizin … Örn: Ayşe, çiçekleri toplayarak vazoya koydu. Şart kip eki olan “-se / -sa” dan sonra virgül kullanılmaz.

Okunma: 379

yodax