Blog Yorukler hala var mi?
İçindekiler
Yörükler hala var mı?
kelimenin kökeni yürümekten gelmektedir, yörükler özellikle toros dağları çevresinde yaşamaktadırlar. öz türkçeyle karışık farklı bir şiveleri vardır; bahçeye tangay derler. bunların dışında halen toroslarda, balıkesir’de antalya’da halen eski geleneklerine göre yaşarlar yörükler.
Yörüklerin kökeni nereden geliyor?
Yörükler ırken bir Turan kavmi olup Türk’tür. Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar.
Yörükler Nerede?
Aydın, Manisa, Kütahya, Adana, Muğla ve Balıkesir gibi çeşitli yerlerde yaşamaktadırlar. Orta Toroslar üzerinde çeşitli yaylalarda ve Kocaeli Gebze Sığırlık Merası’nda yaşamaktadırlar. Orta Asya’dan gelip Anadolu’da Aydın ve Söke taraflarında yaşayan Kızıloğuz Türkmenlerine, Kocacık Yörükleri denmektedir.
Yörükler Türkmen mi?
Kökende; her Türkmen bir Yörük’tür, her Yörük de bir Türkmen’dir, Türk’tür. Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu’da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır.
Yörükler Alevi mı?
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır.
Yörükler hangi boydan gelir?
Tanımı : Adı “Harizm’den gelen Türk” anlamında olan “Horzum” sözcüğü Harizm’den gelmektedir. Horzum aşireti, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Beydilli boyuna bağlı bir oymaktır.
Yörükler hangi şehirde yaşıyor?
Anadolu’ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya’daki adlarıyla ‘Bozuluş’ diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün ‘konmuş’ yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.
Yörükler hangi illerde?
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
Soyumuzun nerden geldiğini nasıl öğrenebilirim?
Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800’lere kadar inmektedir.
Okunma: 0