Yonergeli analitik nedir?

Yonergeli analitik nedir?

İçindekiler

Yonergeli analitik nedir?

Yönergeli Analitik: “Nasıl olmalı, Ne olmalı?” sorularına yanıt verir. Olasılıkları tahmin ettikten sonra, başarıyı arttırmak için ne yapmalıyım diye soru gelirse, iş-aksiyon kararları alarak başarıyı arttırmaya çalışmaktır.

Neden olmuş sorusuna yanıt arayan veri analitiği türü nedir?

Tanısal (Diagnostic) Analitik: “Neden oldu?” sorusuna cevap aranır. Geçmiş veriler kullanılarak sonuçların kök nedeni hakkında fikir verir. Öngörücü (Predictive) Analitik: Gelecekteki bir sonucun öngörülmesi ve olasılığının tahmin edilmesi için “Ne olacak?” sorusuna cevap aranır.

Prescriptive model nedir?

Prescriptive Analytics, kuralcı bir ileri analitik tekniğidir. Yapısı itibariyle tavsiye/öneri sistemleri benzemektedir. Tanımları belirledikten tahminlerin oluşturulmasından sonra belirli aksiyonların/eylemlerin alınması sürecidir.

Normatif analitik ne demek?

Normatif analitik, kuruluşlara müşteri memnuniyeti, kâr ve maliyet tasarrufları gibi iş hedeflerine ulaşmak için en uygun eylemlerle ilgili öneriler sunar. Normatif analitik çözümleri, karmaşık kararları milyonlarca karar değişkeniyle, kısıtla ve ödünleşme ile çözmek için optimizasyon teknolojisini kullanır.

Ne oldu sorusuna yanıt veren analitik?

Descriptive Analytics Veri hakkında tanımlayıcı bilgileri ortaya koymaktadır.What happened? (Ne oldu?) sorusuna cevap aldığımız kavramdır. İstatistik derslerinde ilk olarak bahsedilen tanımlayıcı kavramların genel adıdır. İstatistik, Veri Madenciliği, İş Zekası gibi alanlarda sıkça rastlanılır.

Normatif unsur ne demek?

Felsefede kullanılan anlamı ile normatif, kural koyucu demektir. Hukuk terimi olarak ise, düzgüsel ve bir kural değerini taşıyan anlamına gelir. Beden eğitiminde kullanılan anlamında ise, norma ilişkin anlamı taşır.

Tahminsel analitik nedir?

Predictive Analytics Predictive Analytic, tahmine yönelik bir kavram (forecast, predict) olarak ifade edebiliriz. Geçmişe yada geleceğe yönelik olarak belirli bir durum olması/olmaması halinde satış, karlılık, performans gibi metriklerin belirlenmesinde kullanılan bir kavramdır.

Okunma: 319