Yemin edip bozmak gunah mi

Yemin edip bozmak gunah mi

Trend olan Yemin edip bozmak gunah mi?

İçindekiler

Yemin edip bozmak günah mi?

Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin” (Müslim, Eymân, 11-19) buyurulmuştur.

Valla demek yemin olur mu?

Yemin yalnız Allah adıyla yapılır. Mesela (Vallahi) demek, (Allah adıyla yemin ediyorum) demektir. Sadece (Yemin ediyorum) demek de yemin olur. O da Allah için yemin olur.

Bilmeden yemin etmek günah mıdır?

Unutulmamalıdır ki, yalan yere yemin etmek, gazabı ilâhiyeye sebeptir. Bu manaya uygun olarak bilerek ve kasden yalan söylemek ve sözüne Allah’ı şahit tutmak büyük günah olduğundan bir daha böyle bir hataya düşmemek üzere Allah’tan af dilemek gerekir.

Valla demek kefaret gerektirir mi?

Yanlışlıkla doğru olduğu sanılarak, dil alışkanlığıyla hiçbir içerik taşımadan “vallahi”, “billahi” diye söz arasında edilen yeminlerden dolayı kefaret gerekmez. Ancak ağız alışkanlığıyla konuşurken ikide bir yemin edenlerin bu kötü adeti en kısa sürede bırakması gerekir.

Bir yemin nasıl bozulur?

Fakir bir kimse yemin kefaretini 3 gün oruç tutarak ödeyebilir. Fakat durumu iyi olan ve kefareti karşılayabilecek olan kişiler 10 fakire vücudunu tamamen kapatacak şekilde bir elbise vermesi ya da 10 fakire bir günde iki kez yemek vermesi veya da bir fakire 10 gün yemek vermesi yemin kefareti olarak kabul edilir.

Valla billa tilla ne demek?

vallahi, billahi, tallahi kelimelerinin üçü de aynı anlama gelirler : “allahın üzerine yemin ederim ki” bizde valla billa olarak olarak kullanılır.

Yemini bozmak için ne yapmak gerekir?

Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.

Yalan yere yemin eden dinden çıkar mı?

Yalan yemin yapmak yani bile bile yalan yere yemin etmek kebair günahlardandır. Kebair günah ise tevbe etmedikçe sahibinin azaptan kurtulamayacağı günah demektir. Bunun muayyen bir cezası yoktur, tevbe edilmeli, istiğfar edilmeli tekrarından kaçınılmalıdır. Belli bir keffareti yoktur.

Okunma: 382