Katkı Yargitay kararlari hakim acisindan baglayici midir?
Yargıtay kararları hakim açısından bağlayıcı mıdır?
Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır? Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Tabi ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, Yargıtay kararları içinde emsal karar olma ötesinde tüm mahkemeleri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.
Yargıtay içtihadı birleştirme kararları nerede yayınlanır?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun verdiği kararlara “içtihadı birleştirme kararı” denir. Bu kararlar Resmi Gazetede yayımlanırlar ve Yargıtay dairelerini ve adliye mahkemelerini bağlarlar.
İçtihadı birleştirme kararları kesin midir?
ust yargi daireleri tarafindan ayni konuda verilmis farkli yondeki kararlarin, bir istikrar saglanarak, koklesmis hale getirilmesi icin verilen karar.verilmekle birlikte, ilgili oldugu konuda mutlak bir karardir ve verildigi tarihten itibaren, ilk derece mahkeme kararları bu karara aykiri olamaz.
Yargıtay’ın hangi kararları bütün hakimleri ve idari makamları bağlar?
İçtihadı birleştirme kararları benzer hukuki konularda Yargıtay Genel Kurullarını, dairelerini ve adliye mahkemelerini bağlar. İçtihadı birleştirme kararlarının niteliğini açıkça belirten özeti, kararın verilmesini izleyen en kısa zamanda Adalet Bakanlığına bildirilir.
Yargıtay içtihadı birleştirme kararını kim verir?
İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir.
Içtihadı birleştirme kararları nelerdir?
İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete’de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.
Idare mahkemesi kararları nasıl uygulanır?İdari yargı kararlarının yerine getirilmesi için idareye tanınan 30 günlük süre bir hak değildir. İdari yargı kararlarının uygulanmasında “derhal uygulama” ilkesi sözkonusu olduğundan, idari yargı kararları maddi ve hukuki şartlar elverdiği takdirde hemen uygulanmalıdır[19].
Danıştaya hangi davalar açılır?
Danıştayın temel görevi, İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemelerinden verilen kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülen davalarla ilgili kararlara karşı temyiz istemlerini incelemek ve karara bağlamaktır.
Okunma: 380