Volkanik olaylar iklimi nasil etkiler?

Volkanik olaylar iklimi nasil etkiler?

Katkı Volkanik olaylar iklimi nasil etkiler?

İçindekiler

Volkanik olaylar iklimi nasıl etkiler?

Deniz seviyelerine ve hava durumlarına etkisi dışında, ısınan iklim aynı zamanda dünyanın çevresinde volkanik patlamalara da yol açıyor olabilir. Biliminsanlarına göre duman ve kül yayarak iklimi değiştirme gücüne sahip volkanik patlamaların aslında sebebi değişen iklim olabilir.

Volkanik patlamalar sonucu iklimi nasıl etkiler?

Stratosfere kükürt gazı saçan volkanik patlamalar, iklim değişkenliğinde (İng: “climate variability”) en önemli itici güçlerden biridir. Bu patlamalardan salınan sülfat aerosolleri, 1-3 yıl boyunca stratosferde kalır ve atmosferin tepesinde ışınımsal zorlama ve yüzeyde soğumaya sebep olur.

Volkanik patlamaların sonuçları nelerdir kısaca?

Volkanik patlamalar sonucu ağaçlar, evler, tarlalar, yollar ve fabrikalar zarar görebilir. Hatta can kayıpları bile yaşanabilir. Geçmişten bu yana birçok yeri yaşanmaz hale getiren bu doğal afetin nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek için Dünya’nın iç yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Volkan patlamalarında ortaya çıkan ozon tabakasını incelememektedir.?

Bu etkiler, üç şekilde gruplanabilir: Volkan patlamaları sırasında ortaya çıkan küçük partiküllerin insan ürünlerinden atmosfere salınan kloroflorokarbon gazıyla etkileşime geçmesi sonucu ozon tabakasının inceldiği görülmüştür. Volkan partikülleri, direkt olarak tabakayı inceltmese de kloroflorokarbon etkisini arttırmıştır.

Volkanların Dünya ikliminin genelini de etkiler.?

Bu kül parçaları aynı zamanda havadaki partiküllerin eksi ve artı yüklenmesine neden olarak şimşek çakması gibi olayları da doğurur. Aynı zamanda volkan patlamalarıyla atmosfere salınan asidik maddeler, atmosferde su damlalarıyla karışarak asit yağmurlarına neden olur. Volkanların aynı zamanda dünya ikliminin genelini de etkiler.

Volkanik patlamaların atmosfere saldığı sülfür?

Volkanik patlamaların atmosfere saldığı sülfür açısından zengin gazlar ve kül partikülleri, havadaki su buharı ile birleşerek troposferin yüksek katlarında, çok yoğun bulutlar oluştururlar. Bu bulutların içindeki sülfirik asit içeren damlacıklar, güneş ısısını emer ve bu ısıyı uzaya geri yansıtırlar.

Okunma: 376