Popüler Uretim artarken maliyetin dusmesine ne denir? by Admin Haziran 17, 2020
İçindekiler
Üretim artarken maliyetin düşmesine ne denir?Ölçek ekonomisi en kolay anlaşılabilir tanımı ile üretim artarken maliyetin düşmesi manasına gelir. Bir başka ifadeyle firmada, tesis, fabrika ya da işçi anlamında büyüme söz konusu olurken maliyetlerin düşmesidir.
Ölçek ekonomileri hangi durumda ortaya çıkar?
Üretim için büyük kapasitenin oluşturularak bu kapasitenin etkin bir şekilde kullanılması ve birim başına maliyetin en aza indirilmesidir. Genellikle ölçek ekonomisi bir firmanın piyasadaki talebin önemli bir kısmını karşılamasının söz konusu olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Ölçek ve kapsam ekonomisi nedir?Kısaca, ölçek ekonomisi herhangi bir ürünün üretilmesinde yeterince büyük kapasitelerin oluşturulması ve bu kapasitenin etkin kullanımı ile birim başına sabit maliyetlerin en aza indirilmesi ve maliyet açısından bir rekabet avantajı elde edilmesi kavramına deniyor.
TC iktisatta ne demek?
TC: toplam maliyet, MC: Marjinal maliyet, AVC: ortalama değişken maliyet gibi türevleri vardır. İktisatta toplam maliyet, firmaların üretim için kullandıkları değişken ve sabit maliyetlerin toplamı ile elde edilir.
Üretim miktarının bir birim arttırması sonucu toplam maliyette meydana gelen değişmeye ne denir?Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır.
Yoğunluk ekonomisi nedir?
Boyut ya da yoğunluk ekonomisi ise yüksek finansman gerektiren, konut, altyapı, ulaşım gibi hizmet alanlarının tek bir yerel otorite elinde toplanma- sının mali faydalarını anlatır. Örneğin, katı atıkların bertarafı, yerel yöne- timlerin temel sorumluluk alanlarının başında gelmektedir.
SRTC iktisatta ne demek?Kısa dönem marjinal maliyet, firmanın üretimi bir birim arttırmasının kısa dönemde ne kadar ilave maliyete yol açacağını gösterir.
Toplam ürün eğrisinin herhangi bir noktasındaki eğimine ne denir?
Eş ürün eğrisne her hangi bir noktadan çizilen teğetin eğimi MRTS’dir. MRTS oranı aynı zamanda girdilerin marjinal verimlilikleri oranına eşittir.
Okunma: 375