Türkçenin ilk yazılı belgeleri dilimizin hangi dönemine ait?

Türkçenin ilk yazılı belgeleri dilimizin hangi dönemine ait?

İçindekiler: Türkçenin ilk yazılı belgeleri dilimizin hangi dönemine ait? Türk dilinin tarihi bilinen en eski yazılı kaynağı nedir? Göktürk yazıtları hangi Türkçe dönemine aittir? Orhun Kitabeleri nedir? Orhun Abideleri hangi edebi döneme aittir? Orhun Kitabeleri nedir kısaca özet? Türkçenin ilk yazılı belgeleri dilimizin hangi dönemine ait?

Türkçenin şimdilik yazılı en eski belgeleri, bugün Moğolistan'da bulunan ve milattan sonra 7-8. yüzyıllara tarihlenen Orhun (Göktürk) Yazıtları'dır. Ancak burada kullanılan dil-Türkçe, işlenmiş, zengin bir yazı dilidir.

Türk dilinin tarihi bilinen en eski yazılı kaynağı nedir?

Türk dilinin yada Türkçe'nin ilk yazılı metni Orhun Yazıtları diğer bir adıyla Göktürk Kitabeleridir. Orhun Yazıtları, Türkçe yazılmış en eski yazılı eserlerdir.

Göktürk yazıtları hangi Türkçe dönemine aittir?

Orhun yazıtları Eski Türkçe dönemine aittir. Orhun Yazıtları; Göktürk Devleti'nin ünlü hükümdarı Bilge Kağan dönemine ait altı adet yazılı ve dikili anıttır. Bu önemli eserlerden üç tanesi Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına yazılmıştır. Türk adı ilk kez bu eserlerde yer almıştır.

Orhun Kitabeleri nedir?

Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yolluğ Tigin yazmıştır.

Orhun Abideleri hangi edebi döneme aittir?

Doğrulanmış Cevap. Kök Türk Kitabeleri İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı dönemine aittir. Kök Türk Kitabelerine ; Orhun Abideleri, Göktürk Yazıtları, Orhun Abideleri de denir.

Orhun Kitabeleri nedir kısaca özet?

Türklerin ilk kullandığı alfabe olan Göktürk alfabesi ile yazılmış eserlere "Orhun kitabeleri" denir. Orhun kitabeleri'nin canlı bir söylev dili ve üslubu vardır. Kitabelerde bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile "Bengü Taşlar" denmiştir. ... Tüm yazıtlar Göktürklerin ikinci dönemine aittir.

Okunma: 380

yodax