Toprak yorgunlugu neden olur?

Toprak yorgunlugu neden olur?

Cankurtaranlar Toprak yorgunlugu neden olur?

İçindekiler

Toprak yorgunluğu neden olur?

Yaşlı bir meyve bahçesinin sökülmesinden sonra aynı yere aynı türle ve bazen değişik türlerle hemen dikim yapılması, yeni fidanların normal gelişimini engellemektedir. Bu olaya toprak yorgunluğu, böyle topraklara da yorgun topraklar adı verilmektedir.

Toprak yorgunluğunu ortadan kaldırmak için hangi önlemler alınmalıdır?

Toprak yorgunluğuna karşı önlem olarak önerilen çeşit değiştirme yolu yani ekim nöbeti(rotasyon ) uygulaması önerilmektedir.Ekim nöbeti her yıl farklı bitki yetiştirilerek toprak hacminde farklı derinliklerde kök sistemi oluşması yoluyla toprağın çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Toprakta rotasyon ne demek?

Ekim nöbeti (rotasyonu); aynı tarla üzerinde farklı kültür bitkilerinin belirli zaman sırası halinde birbirini takip edecek şekilde yetiştirilmesidir.

Ürün rotasyonu neden bu kadar önemli?

Ürün rotasyonunun temel amacı, biyolojik çeşitliliği korumak ve toprak özelliklerini korumak. Biyoçeşitliliği korumaktan bahsettiğimizde, ekosistemlerdeki türlerin sayısını (tarımsal olsalar bile) hem bitkilerde, hem hayvanlarda hem de böcek türlerinde korumaktan bahsediyoruz.

Ürün rotasyonu neden önemli?

Ürün rotasyonu ayrıca topraktaki besin maddelerinin tükenmesini önlemeye yardımcı olur. Sebzeler, büyüme için çok çeşitli toprak besinlerinden yararlanır: azot, fosfor ve potasyum, topraktaki temel besin maddeleridir. Aynı sebze ailesinin üyeleri genellikle topraktan aynı besinleri alırlar.

Toprak verimliliğine katkıda bulunan uygulamalar nelerdir?

Toprağa ilave edilen bitkisel organik atıklar ve organik gübreler toprakta uygun tekstür ve tamponlayıcı maddeler oluşturarak toprağın bitkisel üretim için ideal yapıya kavuşmasını sağlar. Legüm (baklagiller) bitkilerinin toprağı asitlendirdiği de akademik yayınlarda kaydedilen bilgilerdendir.

Toprağın verimli olması için ne yapmalıyız?

Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarına kum, silt (mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın sus tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.

Ürün rotasyonu ne demek?

Mahsul rotasyonu, her yıl aynı yerde aynı sebze veya aynı sebze ailesinin üyeleri yerine farklı mahsuller yetiştirme uygulamasıdır.

Nöbetleşe tarım nerede yapılır?

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa’da, toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için uygulanan “nöbetleşe ekim” kapsamında çoğu pamuk üreticisi buğday ve mısır gibi ürünlere yöneldi.

Ürün rotasyonu nedir?

Okunma: 344