İçindekiler
Temel hak ve özgürlüklerimiz ne ile güvence altına alınmıştır?Bir ülkede yaşayan herkesin, eşit olarak faydalanması gereken haklara temel hak denir. Bu haklar devlet ve anayasa tarafından güvence altına alınmıştır.
Genel sınırlama sebepleri ne zaman kaldırıldı?3 Ekim 2001 tarih ve 4709 sayılı Anayasa değişikliğiyle 13’üncü maddeden genel sınırlama sebepleri bir bütün olarak çıkarılmıştır.
Devletin anayasa ile güvence altına aldığı hak ve özgürlüklere ne ad verilir?
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Güvence altına alınması gereken ilk özgürlük nedir?
1. Birinci nesil hak ve özgürlükler olarak nitelendirilen hak ve özgürlüklerin başında kadın-erkek eşitliği gelir. Daha sonra, yaşama hakkı ve kişi güvenliği koruma altına alınmıştır.
Temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınmasından kim sorumludur?Bu hakların en etkin şekilde korunması, devletin görevidir. Devlet, bu hakları, Anayasa’da düzenleyerek ve bu hakların ihlalini cezai müeyyideye bağlayarak korur.
Temel haklar ne zaman sınırlandırılır?Hüküm; “temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belir- tilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sö- züne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz”.
Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan haklarımız nelerdir?
ANAYASAL HAKLARIMIZ
Yaşama hakkı Kişi dokunulmazlığı Kişi hürriyeti ve güvenliği. Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve seyahat hürriyeti. Din ve vicdan hürriyeti. Düşünce ve kanaat hürriyeti. Bilim ve sanat hürriyeti.1961 Anayasası’nın insan hakları açısından getirdiği önemli yenilikler nelerdir?
Burada temel hakların niteliği ve korunması, temel hakların özü, eşitlik, kişi dokunulmazlığı, özel hayatın korunması, konut dokunulmazlığı, seyahat ve yerleşme hürriyeti, düşünce ve hak hürriyeti, vicdan ve din hürriyeti, bilim ve sanat hürriyeti, basın hürriyeti, gazete ve dergi çıkarma hakkı, kitap ve broşür çıkarma …
Okunma: 380