Stok tasima maliyeti nasil hesaplanir?

Stok tasima maliyeti nasil hesaplanir?

Yönergeler Stok tasima maliyeti nasil hesaplanir?

İçindekiler

Stok taşıma maliyeti nasıl hesaplanır?

Her ticari mal alışında alınan malın miktarı mevcut ticari malın miktarına, maliyeti de mevcut malın maliyetine eklenerek; toplam maliyet, toplam miktara bölünerek ortalama maliyet hesaplanır.Stok miktar değişimleri gün bazında güncelleyen firmalarda kullanılır.

Stok oranı nasıl hesaplanır?

Stok devir hızı formülü Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.

Ortalama stok nasıl hesaplanır?

Ortalama stokta kalma süresi, bir içerisinde bulunan gün sayısı 360 olarak ela alınmakta ve bu sayı işletmenin stok devir hızına bölünmektedir. Bu işlem sonrasında ürün stoklarının kaç günde bir yenilendiği ortaya çıkmaktadır.

Stok bulundurma maliyeti nedir?

Stok bulundurma maliyeti yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi barınma maliyetlerini oluşturur. Stokların istifleneceği depolara ait giderler, kira, elektrik, ısıtma ya da soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş ürünler ve benzeri gibi maliyetler söz konusu olur. Bunlar stok bulundurmanın getirisi olan maliyetlerdir.

Stok oranı nedir?

Stok devir hızı, bir firmanın stoklarında yer alan ürünlerin yıl içerisindeki devir sayısını gösteren bir hesaplama yöntemidir. Başka bir deyişle, firmanın bir yıl içerisinde stoklarını kaç kez yenilediğini göstermektedir.

Ortalama Envanter nedir?

Ortalama Envanter : Bu değer farklı farklı hesaplanabilir, en bilinen şekli “(Yılbaşı Envanter Değeri + Yıl Sonu Envanter Değeri)/2″ formülüdür. Bir diğer şekli ise her ayın belirli bir gününe (ayın başı, sonu, ortası gibi …) ait envanter değerinin bütün yıl için toplanarak 12′ye bölünmesidir.

Ortalama tahsil süresi kaç gündür?

ortalama olarak 30 gündür.

Stok kontrolünde maliyetler nelerdir?

a)Bağımlı talep : Nihai ürünün üretimindeki ara mamül-madde ihtiyacıdır. b)Bağımsız talep : İç üretim faaliyetinden bağımsız nihai ürün talebidir. Stok Maliyeti: Bünyesinde üç çeşit maliyet barındırmakta olup bunlar; taşıma (carrying) maliyeti, sipariş (ordering) maliyeti ve karşılayamama (shortage) maliyetidir.

Okunma: 385

yodax