İçindekiler
Sternberg zekayı nasıl tanımlar?Bileşimsel, bağlamsal ve deneyimsel üç alt boyutu içeren triarşik zeka kuramında Sternberg, zekanın etkileşerek işleyen farklı bileşenlerden oluştuğunu, bireyin içsel ve dışsal dünyası ile deneyimlerinin zeka ile ilişkisi olduğunu savlamıştır .
Dokunarak öğrenme hangi zeka?
Bedensel – Kinestetik Zeka: Bu tür zeka alanı, koordinasyon, denge, güç, esneklik ve hız gibi bazı fiziksel özelliklerin yanısıra, dokunsak nitelikteki bazı becerileri de içermektedir. Bu zeka türüne sahip bireyler, yaparak – yaşayarak, dokunarak ve hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler.
Zekayı birden fazla kabiliyetin bir araya gelmesi olarak tanımlayan kimdir?Howard Gardner adlı bir psikolog, 1983 yılında yapmış olduğu çalışmalar sonucu ortaya koyduğu teoride, herkesin bırakın aynı şarkıyı sevmeyi, o şarkıyı dinleyip algılama hatta ve hatta o şarkıyı yorumlama kabiliyetlerinin farklı zeka türlerine dayandığını ileri sürmüştür.
Zeka ölçülebilir bir şey mi?
Zeka oldukça karmaşık bir kavramdır, çok soyuttur ve dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle zekanın tek bir testle ölçülmesi mümkün değildir. Bu nedenle IQ doğuştan sabit değildir; zamanla değişim gösterir.
Zekânın ölçütleri nelerdir?Gardner saydığı ölçütleri dokuz yeteneğin karşıladığını savunmaktadır. Bunlar uzamsal, sözel, mantıksal-matematiksel, kinestetik, müziksel, içsel, sosyal, doğasal, varoluşsal yeteneklerdir. Ayrıca ahlak zekasının onuncu yetenek olmaya değer olduğunu iddia etmektedir.
Çoklu Zeka Kuramı Nedir makale?
Çoklu zeka kuramı da bu amaçla, yeni eğitsel yöntemlerin düşünülmesi için ortaya atılmıştır. Bu kuramın kurucusu Gardner, insan beyninin modüler bir yapıya sahip olduğunu ve beyinde dilsel, sayısal, görsel, mimiksel ve diğer sembol sistemleri kullanılarak ayrı psikolojik iş- lemler gerçekleştiğini savunmaktadır.
Çoklu zeka kaç tane?Mevcut 8 alt kategori, insanın sahip olduğu zekâsını hangi alanlarda daha etkin kullanabildiğini gösteren –veya sınıflandıran- zekâ türlerinden oluşmaktadır. Gardner çoklu zekâ kuramına göre her insanın özel yetenek alanları ve zekâsını kendine özgü kullanma biçimi vardır.
Okunma: 373