Cankurtaranlar Saglik sorunu nedeniyle isten ayrilan tazminat alabilir mi?
İçindekiler
Sağlık sorunu nedeniyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?
Cevap: Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.
Sık sık rapor alma geçerli neden?
İşçinin iş sözleşmesinin “sık sık rapor alması” nedeni ile feshi işveren açısından geçerli nedenle fesih sebebi oluşturduğu için, bu sebebe dayanılarak yapılan fesih işleminde işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmaktadır.
Sağlık raporu ile işten ayrılan işsizlik maaşı alır mi?
Sağlık Nedeniyle İş Akdinin Feshi | Yapılacak olan fesih işleminin sağlık nedenlerinden olduğunun haklılık tespiti için tam teşekküllü devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri tarafından verilen rahatsızlık ile ilgili rapora ihtiyaç vardır. Bu konuyla ilgili tek doktordan alınan rapor yeterli olmamaktadır.
Üst üste rapor alınabilir mi?
– Sigortalılara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. 20 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekir.
1 ay içinde kaç kez rapor alınır?Bu duruma göre, aile hekimi tek seferde en fazla 10 gün olmak üzere toplamda en fazla 20 gün rapor verebiliyor. Bir işçi iş yeri hekimi ve aile hekimi dışındaki doktorlara muayene olması halinde ise, yine aile hekiminde olduğu gibi tek hekim, tek seferde en fazla 10 gün rapor verebiliyor.
Haklı sebeple işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?
İşverenin iş sözleşmesini 25. maddede gösterilen haklı fesih gerekçeleri ile sonlandırması halinde işçinin iş kanununda gösterilen iş güvencelerinden yararlanması da mümkün olmayacaktır. İş Kanununun 25. maddesine göre iş sözleşmesi haklı sebeplerle feshedilen işçinin işsizlik maaşı alabilmesi mümkün değildir.
Sağlık raporu işsizlik maaşını etkiler mi?
Yani işsiz kalmadan önceki dört ay içerisinde istirahat raporu alan, ücretsiz izin kullanan, gözaltına alındığı için eksik günü olan kişiler, son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemişlerse işsizlik sigortasından maaş alabilirler. Rapor almış işçi de bu çerçevede işsizlik sigortasından maaş alabilir.
İşçi hangi durumlarda işsizlik maaşı alabilir?
İşten çıkan veya çıkarılan işçinin işsizlik ödeneği (maaşı) alabilmesi için gerekli şartların başında; işten ayrılma tarihinden önceki son üç yıl içerisinde en az 600 prim günü olması ve son 120 günü sigortalı çalışarak geçirmiş olması (hizmet akdinde son 120 gün içinde kesinti olmaması) şartlar aranmaktadır.
Okunma: 379