res judicata Nedir ?

res judicata Nedir ?

özet

Mahkemede halihazırda yerleşmiş olan bir konu tekrar yükseltilemez.

genel bakış

Res judicata (RJ) ya da res iudicata , aynı zamanda iddia olarak da bilinir, "bir konu [zaten] yargılanır" için Latince terimidir ve iki kavramdan birini ifade eder: hem medeni hukuk hem de ortak hukuk hukuk sistemlerinde, nihai bir karar olduğu ve artık temyize tabi olmadığı; ve aynı dokümanlar arasında aynı konulardaki bir davanın hukuki olarak devam etmesini (ya da engellemeyi) amaçlayan yasal doktrin. Bu son kullanımda, terim "sorun önleme" ile eş anlamlıdır.
Res judicata durumunda, konu aynı mahkemede veya başka bir mahkemede tekrar gündeme getirilemez. Bir mahkeme, bir konunun yeniden değerlendirilmesini reddetmek için res judicata'yı kullanacaktır.
Res judicata doktrini, sözde bitmiş bir davanın taraflarına adaletsizliğin önlenmesi için bir yöntemdir, ancak belki de ya da çoğunlukla mahkeme sisteminde gereksiz kaynak israfından kaçınmanın bir yoludur. Res judicata , gelecekteki kararların yalnızca önceki davalarla çelişmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda davacıların yargılar ve karışıklıklarla çoğalmasını da engeller. (1) Sivil dava durumunda, aynı taraflar arasındaki aynı mesele kararın onaylanması durumunda dava konusu olduğunda bile, taraflar buna karşı bir iddiada bulunmayacak ve mahkeme bununla çatışacaktır. Deneme yapmamanın bağlayıcı gücü. Uyuşmazlık çözümü için gerekli etki. Bununla birlikte, prensip olarak, üçüncü taraflara ulaşmaz. (2) Ceza yargılaması durumunda, karar verildikten sonra, aynı dava için tekrar kovuşturmayı geri getirememe etkisi anlamına gelir. Tek bir geri dönülmezliğin etkinliği. → yeniden deneme
→ İlgili kalemler Ara yargılar

Okunma: 343