Protura Nedir

Protura Nedir

özet

koni şeklinde bir kafaya sahip birkaç dakika ilkel kanatsız ve gözsüz böceklerin herhangi biri, nemli toprak veya çürüyen organik madde

genel bakış

Protura ya da proturanlar ve bazen lakaplı koni başları çok küçüktür (<2 mm uzunluğunda), toprakta yaşayan hayvanlar, bu yüzden göz ardı edilmeyecek kadar 20. yüzyıla kadar fark edilmemişlerdir. Protura daha önce böcek olarak kabul edilen ve bazen kendi başına bir sınıf olarak kabul edilen bir hekzapodlar dizisi oluşturur.
Bazı kanıtlar, Protura'nın diğer tüm hekzapodlara bazal olduğunu gösterir, ancak tüm araştırmacılar Hexapoda'nın monofisiz bir şekilde huzursuz hale gelmesine rağmen, tüm araştırmacılar Hexapoda'yı düşünmez. Hekzapodlar arasında benzersiz bir şekilde, proturanlar anamorfik gelişmeyi gösterir, burada vücut segmentleri moult sırasında eklenir.
Yedi ailede anlatılan 800'e yakın tür var. Tek bir cins olan Eosentomon'da yaklaşık 300 tür bulunur.

Protura, Protura takımına ait böcekler için genel bir terimdir. Harao olarak da bilinir. Tüm ömrünü çöp tabakası ve toprakta geçiren, vücut uzunluğu içte ve dışta 1 mm olan yarı saydam veya açık renkli küçük uzun bir böcektir. Her orman ve otlakta bulunur (1 m2'de yaklaşık 100 ila 1000 kişi). Kanatlar ömür boyu ortaya çıkmaz ve antenleri veya gözleri yoktur. Sıradan böceklerden farklı olarak ağız yapısı, büyük ve küçük çenelerin normalde kafatasının içine çekilmesi ve böylece dışarıdan sadece uçlarının görülebilmesidir. Üç çift uzuvdan, daha büyük ön ayaklar fonksiyonel olarak antenlerin yerini alır ve uzuvlar özel olarak şekillendirilmiş duyusal kıllarla kaplıdır. Kamaashi adı, başını sallayıp, kısa orta ve arka bacaklarıyla orakla yürüyormuş gibi yürürken verildi. Ancak orakla eşdeğer bir işleve sahip olmadığı gibi, toprakta çukur kazma kabiliyeti de yoktur. Gözle görülür bir metamorfoza neden olmaz, ancak büyüme sırasında abdominal segment sayısını arttırır. Imago yumurtadan çıktıktan sonra 9 abdominal segmenti 9, 10 ve 12 abdominal segmentten oluşan 4 larva takip eder ve 12 abdominal segment yetişkin olur. Karnın son bölümü ile önceki bölüm arasında yeni büyüyen karın bölümleri belirir. Bazı cinslerin bazı erkekleri, yetişkin aşamasından önce alt yetişkin aşamasına sahiptir.

Görünüşe göre cinsel olgunluktan sonra tüy dökmüyor. 1. ila 3. abdominal sternumlarda proleg adı verilen bir çift küçük veziküler çıkıntı bulunur. Yakın akraba olan Collembola ve Diplura'nın aksine, dış üreme organına sahiptir ve 11. karın düğümünün ventral yüzeyinde genital çukur açılır. Anüsün açıldığı son karın bölümünde kuyruk boynuzu veya kuyruk ipliği gibi uzantılar yoktur. Ana beslenme kaynağı mikoriza'dır. Dünyanın her yerinden yaklaşık 650 tür bilinmektedir ve Japonya'dan Phragmites australis Nipponentomon nippon ve Phragmites australis Sinentomon yoroi gibi 60'tan fazla tür kaydedilmiştir, ancak önemli bir artış beklenmektedir.
Imadate Gentaro

Okunma: 344