Yönergeler Petrol rafinerileri ne ise yarar? by Admin Temmuz 15, 2020 Petrol rafinerileri ne işe yarar?
Petrol rafinerisi (kısaca rafineri olarak da adlandırılır), ham petrolün arıtılarak ve çeşitli işlemlerden geçirilerek nafta, benzin, dizel yakıtı, asfalt, kerosen, LPG ve fuel oil gibi kullanışlı ürünlere dönüştürüldüğü bir endüstriyel işlem tesisidir.
Petrol rafinasyonu ne demek?
HAM PETROL İŞLEME Rafinasyon işleminin amacı doğal ham madde olan ham petrolü satılabilir ürünlere dönüştürmektir.
Rafineri ne iş yapar?
Rafineri, petrol ürünlerinin ortaya çıkmasına olanak sağlayan tesis anlamını taşımaktadır. Ham petrolün işlenerek, benzin, motorin ve diğer yakıt türleri halini almasına imkan tanıyan rafineri, bu ürünleri son tüketicinin hizmetine sunmaktadır.
Mersin Ataş Rafinerisi ne iş yapar?Bir Akaryakıt Terminali Olarak ATAŞ Turcas, 1962 yılında Mersin’de bir petrol rafinerisi olarak faaliyete geçen, bugün de bir akaryakıt terminali olarak faaliyetlerini sürdüren ATAŞ’ın (Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş.) %5 oranında direkt hissedarıdır.
Petrol rafinerisi nerede bulunur?
Türkiye’de de pek çok petrol rafinerisi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; ATAŞ, batman rafinerisi, star rafineri, Tüpraş İzmir rafinerisi, Tüpraş İzmit rafinerisi, Tüpraş Kırıkkale rafinerisi olarak sayılabilir. Türkiye üzerinde ilk kurulan rafineri; Beykoz ilçesinde bulunan Boğaziçi rafinerisidir.
Petrol nedir ve nasıl oluşur?
Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.
Petrol Nedir Nerelerde Kullanılır?Petrolün işlendiği yere rafineri denir. Ham petrol işlendikten sonra elde edilen ürünler önem sırasına göre; Benzin, Fuel Oil, Motorin, Lipit Petrol Gazı (LPG), Jet Yakıtı ve Asfalttır. Günümüzde petrolün işlenmesiyle 80 bin’e yakın ürün elde edilmektedir. Ancak en çok kullanıldığı alanlar ulaşım ve enerjidir.
Okunma: 387