İçindekiler
Osurmuş gibi hissetmek abdesti bozar mı?Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Abdestliyken sıkışmak abdesti bozar mı?Namaz esnasında abdest sıkışıklığı zorlarsa namazı tamamlamak yerine namazı tamamen bozmak çok daha doğrudur. Tek başına kılmaya göre 70 kat daha faziletli olan cemaat sıkışık abdestte terk edilmelidir. Çünkü sevabı eksik şekilde namaz kılmaktansa sünneti kaçırmak evla olarak görülmüştür.
Kadının abdesti nasıl bozulur?
Bunlar idrar boşaltım kanalı, anüs ve vajinadır. Kur’an-ı Kerim’e göre idrar ile dışkı ve gaz çıkarma durumunda abdest bozulmaktadır. Bunun yanında kadınlardan gelen adet, lohusalık gibi durumlarda kan gelmesi halinde de abdest bozulmaktadır.
Namaz abdesti eksik alınırsa ne olur?
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Sıkışık halde namaz kılınır mı?Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşû ve dikkati önleyici etki yapacağından bu halde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67).
Uyuduğun zaman abdest bozulur mu?Özellikle bazı pozisyonlar üzerinde uyumak ya da uyuklamak abdesti bozabilir. Bu sebepten dolayı uzman alimler ve hocalar, her daim uyuduktan sonra mutlaka abdestin alınması ve yenilenmesi gerektiğini söyler. Özellikle uyuklama anında yan yatmak abdesti bozan önemli durumlardan biridir.
Abdestin bozulması için ne kadar kan?
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmamaktadır. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar.
Abdesti bozan durumlar nelerdir Diyanet?
Ağlamak, gözden yaş gelmesi, kabuk bağlamış bir yaranın kabuğunun kan çıkmaksızın düşmesi, tükürük ve sümüğe az miktarda kan karışması, ağız dolusu olmayan kusma, ısırılan elma, ayva gibi sert bir meyve veya kullanılan misvak-diş fırçası üzerindeki akıcılığı olmayan kan (diş eti kanaması hariç), sivrisinek, pire gibi …
Okunma: 389