Ogretmenlerin uymasi gereken etik kurallar nelerdir?

Ogretmenlerin uymasi gereken etik kurallar nelerdir?

Blog Ogretmenlerin uymasi gereken etik kurallar nelerdir? by Admin Haziran 26, 2020

İçindekiler

Öğretmenlerin uyması gereken etik kurallar nelerdir?

Sevgi ve Saygı Eğitim ve öğretim faaliyetleri başlangıcından son aşamasına kadar, sevgi ve saygı üzerine dayandırılır.

İyi Örnek Olma. Adil ve Eşit Davranma. Öğrencinin Gelişimini Gözetme. Öğrenciye Ait Bilgileri Saklama. Menfi Psikolojik Durumları Yansıtmama. Kötü Muameleden Kaçınma. Mesleki Yeterlilik. Öğretmenlik meslek etiği ilkeleri profesyonellik nedir?

1. Profesyonellik: Öğretmenlik meslek etiğinden söz edebilmek için öncelikle, öğretmenin işinde profesyonel olması gerekir. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği görevleri belirtilen standartlar içinde yapabilecek yeterlikte olmayan bir öğretmenin meslek etiği ilkelerinden söz etmek olanaksızdır.

Öğretmenlik meslek etiği nelerdir?

Öğretmenlik mesleğinde etik; öğretmenlik mesleğini uygularken, öğrenciler, toplum ve meslektaşları ile olan ilişkilerde yerine getirilmesi gereken sorumluluklar, uyulması gereken kurallar ve ilkeler bütünüdür (Erdem ve Şimşek, 2013, s. 189-190).

Etik öğretmen Kimdir?

Öğretmen adayları etik ile dürüstlük arasında çok düşük düzeyde ilişki kurmuşlardır. Öğretmen adayları bir öğretmende olması gereken etik davranışları ise kişisel özellikler ve mesleki özellikler kapsamında ele almışlardır. Ancak en çok kişisel özellikleri iyi olan öğretmenler etik öğretmenler olarak adlandırılmıştır.

Öğretmen öğrenci ilişkilerinde öğretmen açısından etik kurallar nelerdir?

Öğrenciler ile İlişkilerde Etik Davranışlar

Sevgi ve saygı İyi örnek olma. Anlayışlı ve hoşgörülü olma. Adil ve eşit davranma. Öğrencinin gelişimini gözetme. Öğrenciye ait bilgileri saklama. Olumsuz psikolojik durumları yansıtmama. Kötü muameleden kaçınma. Profesyonellik ilkesi nedir?

Profesyonellik kavramı “meslek” anlamı yanında “kişinin işini gerekli şekliyle ve yapılabilecek en üst nitelikte yapması” anlamına gelmektedir. Öğretmenin profesyonel davranışlarına verilebilecek bazı örnekler: Göreviyle ilgili bilgi, beceri ve tutumları eksiksiz kazanmış olma.

Öğretmenlik meslek etiği hangi etik türüdür?

Meslek etiği, bir mesleğe üye insanların eylemlerini sınırlayan, hangi eylemi yapıp yapmayacaklarını emreden kurallardan oluşur. Öğretmenlik mesleği, insan ilişkilerinin yoğun olduğu ve ahlaki sorumlulukları etik bir meslektir.

Öğretmenlikte profesyonellik nedir?

Profesyonellik: Öğretmenlik meslek etiğinden söz edebilmek için öncelikle, öğretmenin işinde profesyonel olması gerekir. Bu nedenle öğretmenlik mesleğinin birinci etik ilkesinin “yeterlik sahibi bir öğretmen olmak” anlamına gelebilecek profesyonellik ilkesi ile başlamasında yarar bulunmaktadır.

Aydın’a göre meslek etiğinin en temel amacı nedir?

Etiğin temel amacı yaptırım uygulamaktan çok, bir şey yapmadan önce insanların doğruyu seçebilme potansiyelini artırmaktır.

Okunma: 319