Oder-Neisse Hattı Nedir ?

Oder-Neisse Hattı Nedir ?

genel bakış

Oder – Neisse çizgisi (Lehçe: granica na Odrze i Nysie Łużyckiej , Almanca: Oder-Neiße-Grenze Almanya ve Polonya arasındaki uluslararası sınırdır. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Potsdam Konferansı'nda çizildi ve Orta Avrupa'daki Oder ve Lusatian Neisse nehirleri boyunca, Baltık Denizi'ni kuzeyde, Szczecin ve Świnoujście'nin (Polonya) Polonya limanlarının hemen batısında buluştular. : Stettin ve Swinemünde ).
Hattın doğusunda ve 1937 Alman sınırları içinde (eski Weimar Cumhuriyeti'nin% 23.8'i) bütün savaş öncesi Alman toprakları, çoğu Yeni Komünist Polonya'nın bir parçası olarak Uluslararası Hukuk İdare statüsüne alındı. Kuzey Doğu Prusya'da Alman Königsberg kentini (Sovyet devleti Mihail Kalinin'in onuruna bağlı olarak Kaliningrad olarak değiştirdi) çevreleyen topraktan oluşan küçük kalıntı, Sovyetler Birliği'ne (bugün Rus SFSR'nin Kaliningrad Bölgesi) tahsis edildi. Rusya Federasyonu) savaştan sonra (Almanya için son 2. Dünya Savaşı barış anlaşması beklemede). Bu topraklardaki yerli Alman nüfusun büyük çoğunluğu kaçtı ya da tahliye edildi ya da etnik olarak etnik olarak temizlendi.
Oder – Neisse çizgisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) ve Polonya arasındaki sınırı 1950'den 1990'a kadar işaretledi. Doğu Almanya, 1950'de Polonya ile sınırı onaylarken, Batı Almanya, bir süre sonra reddetti ve sınırını kabul etti. 1970 yılında, yeni birleşmiş Almanya ve Polonya Cumhuriyeti, 1990'da sınırlarını tanıyan bir anlaşma imzaladı. Almanya ile Polonya arasında geçici olarak, 1945'te Potsdam Anlaşması'nda, Doğu-Batı çatışmasına uzun bir süre katkıda bulunan Oder Nehri ve kolsuz Neiser nehri bağlayan bir hat olan geçici bir hattı. 1950'de Doğu Almanya ve Polonya arasında nihai sınır çizgisi olarak bir anlaşma yapıldı, ancak Batı Almanya, İngiltere, ABD ve Fransa bu anlaşmayı kabul etmedi. Batı Almanya da bunu 1970'de onayladı. 1990 yılında Almanya'nın birleşmesinden sonra, bu hattın gelecekte bir sınır çizgisi olarak kullanılacağı doğrulandı. → Potsdam Konferansı
→ İlgili Ürünler Almanya-Sovyet Mantıksız Antrenmanın Antlaşması

Okunma: 400

yodax