Nesnelerin renklerini nasil algiliyoruz?

Nesnelerin renklerini nasil algiliyoruz?

Katkı Nesnelerin renklerini nasil algiliyoruz? by Admin Temmuz 29, 2020

İçindekiler

Nesnelerin renklerini nasıl algılıyoruz?

Renkler bir cisim tarafından yansıtılan, yayılan ya da geçirilen ışığın dalga boyunun, gözdeki ışığı algılayabilen yapılar tarafından algılanmasıyla görülür. Gözde çubuk ve koni adı verilen ve ışığı algılayabilen iki tür hücre grubu vardır.

Horizontal hücre nedir?

Horizontal hücreler basil ve konilerin terminal geniş- lemelerinin yakınlarında yer alan multipolar hücreler- dir, bir adet uzun ve çok sayıda kısa uzantıları retina yüzeyine paralel uzanır. Horizontal hücrelerin görme stimulusunun integrasyonunda ve horizontal iletide rol oynadıkları düşünülmektedir.

Cubuk hücreleri ne işe yarar?

omurgalılarda gözün ağ tabakasında yer alan, ışığa duyarlı hücrelere verilen ad. çomak hücre olarak da bilinir. bunlar çevredeki imgelerin boyu, biçimi ve parlaklığının algılanmasından sorumlu sinir hücreleridir.

Horizontal hücreler nerede bulunur?

Ganglion hücreleri, fotoreseptör hücrelerce oluşturulan elektrik sinyallerini beyindeki görme merkezlerine taşırlar. Optik sinir işte bu ganglion hücrelerinin uzantılarının bir araya gelmesinden oluşmuştur. Horizontal hücreler ve koni hücrelerinin terminal şişkinliklerine yakın yerleşimlidirler.

Gözde görme olayı nerede gerçekleşir?

Görme olayı şu şekilde gerçekleşir; Nesnelerden yansıyan ışık ışınları önce korneaya ulaşır ve buradan da Kornea tarafından kırılmış olan ışık ışınları göz bebeğinde bir araya toplanır. Işık ışınları göz bebeğinden geçtikten sonra ise, merceğe ulaşır.

Çubuk ve koni hücreleri nedir?

Göze gelen ışığın algılanmasını sağlayan sinir hücrelerinin yani fotoreseptörlerin iki türü var: çubuk ve koni hücreleri. Bunlardan çubuk hücreleri sadece ışığı algılar ve çok düşük yoğunluktaki ışınlara karşı bile duyarlıdırlar. Koni hücreleri ise renklerin algılanmasını sağlar.

Koni hücreleri nasıl çalışır?

Koni hücreleri, retinadaki çubuk hücrelerine (düşük ışık seviyelerinde görmeyi destekleyen) göre ışığa daha az duyarlıdır, ancak renk algısına izin verir. Ayrıca, uyaranlara tepki süreleri çubuklardan daha hızlı olduğu için daha ince ayrıntıları ve görüntülerdeki daha hızlı değişiklikleri algılayabilirler.

Okunma: 377

yodax