Ne için niçin ses olayı

Ne için niçin ses olayı

İçindekiler: Ne için niçin ses olayı?

"Niye Kelimesindeki Ses Olayı sorusunun yanıtı nedir?" ... Cevap Niye kelimesindeki ses olayı ünlü daralması ve kaynaştırmadır.

Niye ünlü düşmesi?

1- İki heceli ve ikinci hecesinde “ı, i, u, ü” dar ünlüleri bulunan bazı sözcükler ünlü harfle başlayan bir ek aldıklarında sözcüğün ikinci hecesindeki “ı, i, u, ü” dar ünlü harf düşer. Bu duruma ünlü düşmesi adı verilir. ... Yardımcı fiille birleşen ismin ikinci hecesindeki dar ünlü düşer.

Peki ses olayı nedir?

Pek iyi – peki olmuştur. Buradaki ses olayı hece düşmesidir. ğ, h, ı, l, n, r, y, z sesleri zayıf sesler olduğu için düşme yaşanmıştır.

Niye kelimesinde ünlü düşmesi?

Doğrulanmış Cevap. Merhaba; Niye kelimesinde ünlü daralması vardır. Ne - ye kelimesi ünlü daralması ile Ni - ye olmuştur.

Yiyecekte ünlü daralması var mı?

Cevap: Evet, "yiyecek" sözcüğünde ünlü daralması vardır.

Seviyor kelimesinde ünlü daralması var mı?

Cevabımız : Seviyor kelimesinde ünlü daralması yoktur . Kökümüz " - a , - e " ile bir harfle bitmemiş . O yüzden daralma yoktur . Bir kelime " - a , - e " ile biterse ve " - yor " ekini alsa sözcükteki " -- a , - e " ünlü harfler daralır " - ı , - i, - u , - ü " ye dönüşür.

Yiyecekte hangi ses olayı vardır?

''yiyecek'' sözcüğünde hangi ses olayı gerçekleşmiştir 'yiyecek' kelimesinde ünlü daralması vardır. Çünkü; kök aslında 'ye'dir ve oradaki 'e' harfi daralarak 'i'ye dönüşmüştür. Ünlü daralmasına bazı örnekler verelim.

Bilmiyor ünlü daralması mı?

Cevap: "biliyor" kelimesinde ünlü daralması yoktur. "bil-" sözcüğü geniş ünlüyle bitmediği için bu sözcükte daralma meydana gelmez.

Rengi kelimesinde hangi ses olayı vardır?

Cevap. Selam, Rengi kelimesinde ünsüz yumuşaması bulunmaktadır.Normalde renk şeklinde yazılan kelimeye ek gelince yumuşamıştır.

Okunma: 344