Blog Metnin turu siir olur mu? by Admin Mayıs 20, 2020
İçindekiler
Metnin türü şiir olur mu?Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız.
2 sınıf şiir nedir?Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasına şiir denir. Şiir, bir ana duygu (tema) etrafında yazılır. Diğer türler gibi şiir de bir plana sahiptir.
Şiir nasıl değerlendirilir?
A. ŞİİRİN BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
Nazım biriminin (dörtlük,beyit) belirtilmesi. Kaç dörtlükten veya kaç beyitten oluştuğunun belirtilmesi. Şiirin ölçüsünün ve duraklarının belirtilmesi. Kafiye (kafiye çeşitleri belirtilecek) ve rediflerin gösterilmesi. Kafiye şemasının gösterilmesi.Şiir hangi metin grubuna girer?
Metin türleri, sanatsal ve öğretici metin olmak üzere şu şekilde gruplandırılabilir: Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fıkra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir.
Metnin türü ne demek şiirde?– Bir metnin bir türü vardır. Yani hem deneme hem efsane türünde metin olmaz. – Metnin türünü belirlerken konusuna, yazılma amacına ve dil – anlatım özelliklerine bakmak gerekir. – Metin gündelik ve sıradan konuları ele alıyorsa deneme, bilimsel konulardan bahsediyorsa makaledir.
Şiir nedir kısa bilgi?Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir. Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır. Bu tanımlamalar çağdan çağa, kişiden kişiye değişmiş; kesin bir tanıma ulaşmamıştır.
Bir şiirde durak nasıl bulunur?
Her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı “11’li hece ölçüsü” olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına “durgulanma”, bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de “durak” denir.
Şiir okurken nelere?
Şiir okunurken vurgu, tonlama, ulama ve duraklara, eğer başvurulmuşsa aliterasyon, seci, tekrir, kafiye, redif ölçü gibi ahenk unsurlarına dikkat edilmesi de önem taşır. Bununla birlikte duygulan yansıtırken yapmacık bir tavırdan şiddetle uzak durulmalı; uyaklara, rediflere şiddetli vurgular yapılmamalı.
Şiir okuma nasıl olmalıdır?Şiir Nasıl Okunur
Şiiri bir bütün olarak mısralar ve kıtalar biri birinin devamı olacak şekilde bir bütünmüşcesine ve biri birine bağlanarak yekpare okunmalıdır. Varsa, şiirin yaşattığı olayın ruh hali ve duygusu katılarak şiir baştan sona bu ruh hali ve duygu atmosferi ile okunur. Şiir nasıl yazabilirim?-Yedi hecelik şiirlerde mısralardaki hece sayıları 4+3 şeklinde olmalıdır. Yani bir mısradaki ilk virgüle kadar 4 hece, virgülden sonrakiler 3 hece şeklinde toplam 7 hece olmalıdır. Bu şekilde şiir daha vurgulu, akıcı olur. Bu durumda şiiri okurken, aksaklık veya topallama olmayacaktır.
Okunma: 380