metal karbonil Nedir ?

metal karbonil Nedir ?

genel bakış

Metal karboniller , geçiş metallerinin karbon monoksit ligandları ile koordinasyon kompleksleridir. Metal karboniller organik sentezde ve hidroformilasyon ve Reppe kimyası gibi homojen katalizde katalizör veya katalizör öncüleri olarak faydalıdır. Mond işleminde, nikel tetrakarbonil, saf nikel üretmek için kullanılır. Organometalik kimyada, metal karboniller, diğer organometalik komplekslerin hazırlanmasında öncü görevi görür.
Metal karboniller, kısmen, O2'nin bağlanmasını önleyen karboksihemoglobin vermek üzere hemoglobini karbonilatlama yeteneklerinden dolayı cilt teması, solunması veya yutulmasıyla toksiktir.

Karbonil CO ile koordine edilmiş metal kompleksleri için genel bir terim. Çoğu geçiş metali ile bilinir. Örneğin, tipik bir örnek olarak, tabloda birinci geçiş metali için gösterilenler vardır. Bu tek karbonillerin bazıları havada kararlıdır, ancak genellikle kararsızdırlar, bazıları yanıcıdır ve çoğu toksiktir. Diğer ligandlarla birçok karışık kompleks vardır ve ikinci ve üçüncü geçiş metalleri ve özellikle polinükleer kompleksler için çeşitli kompleksler bilinmektedir. Metal küme bileşiği Çok var. Metal karbonil, ligandın CO'sunu diğer organoligandlarla kolayca değiştirir ve örneğin çeşitli organometalik kompleksler için bir hammaddedir. Leppe reaksiyonu Veya hidroformilasyon reaksiyonu, yani Oxo yöntemi Çeşitli organik sentez reaksiyonları için katalizör görevi görür.Bu reaksiyonlarda, doymamış moleküller önce metal karbonile koordine edilir, ardından ekleme reaksiyonu yapılır.
Katsutoshi Nakahara

Okunma: 391