Istifa ettikten sonra kac gun calismak zorundayim 2022?

Istifa ettikten sonra kac gun calismak zorundayim 2022?

İçindekiler

İstifa ettikten sonra kaç gün çalışmak zorundayım 2022?

Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)

İstifa ettikten sonra kaç gün çalışmak zorundayım?

Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

İstifa edince ihbar süresi zorunlu mu?

İş akdinin feshinde işçi ve işverenin belli bir süre önce karşı tarafı yazılı bilgilendirmesi gerekir. İhbar süresi sadece işvereni değil, işçiyi de bağlar. İhbar süresine uymadan iş akdini fesheden, karşı tarafa tazminat öder.

İstifa kabul edilmezse ne olur?

İstifa işçinin işvereninin kabulüne bağlı değildir. İşveren bunu ister kabul etsin ister kabul etmesin işçiler istifa ederek işten ayrılabilir. Ancak işverenin kabulüne bağlı olmasa da istifa edilirken ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde ihbar tazminatı ile karşı karşıya kalınacaktır.

İhbar süresi kullanmak zorunlu mu?

İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

İhbar süresi geçerse ne olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bildirimli fesihlerde iş sözleşmesi ihbar süresinin sonunda sona erer. Bu nedenle fesih bildirimini işveren de yapsa süre dolmadan işçi işten ayrılamaz. Aksi takdirde fesih işçi tarafından yapılmış sayılır ve işveren buna dayanarak işçiden ihbar tazminatı talep edebilir.

İhbar süresi hangi durumlarda verilmez?

Tabi, iş sözleşmesi feshi derhal yapılacak fesihler arasına girmiyorsa. İhbar süresi içinde işçi kendi işi bırakmışsa işverenin ihbar tazminatını ödemesine gerek yoktur. Ayrıca, bu durumda işçinin ihbar süresine karşılık gelen ihbar tazminatını işverene ödemesi de söz konusu olabiliyor.

Ihbar süresinde iş arama izni nasıl hesaplanır?

Yani işçi ihbar süresi içerisinde kullanmadığı her iş arama izni saatleri için yüzde yüz zamlı ücret alacaktır. İş Arama İzni Ücreti , işçiye ödenecek asıl ücrete ilaveten yapılır. İş arama izni ücreti, saatlik ücret * iş arama izni toplam saati * katsayı formülüyle hesaplanır.

İş arama izni kimlere verilir?

Her iki işçiye de işveren tarafından, bildirim sürelerinde, iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapılmadan iş arama izni verilmektedir. Dolayısıyla her iki işçi de, bildirim önelleri süresince ve çalışma saatleri içinde, herkesin çalıştığı sırada iş arama imkânına kavuşturulmuştur.

Okunma: 384

yodax