Islama gore kadin kocasini bosayabilir mi

Islama gore kadin kocasini bosayabilir mi

Katkı Islama gore kadin kocasini bosayabilir mi?

İçindekiler

Islama göre kadın kocasını boşayabilir mi?

Tefvîz, nikâh akdi esnasında olabileceği gibi, evliliğin devam ettiği bir zamanda da yapılabilir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 423 vd. ;İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IV, 551, 552, 573).

Dinen kadın Boşol diyebilir mi?

Diyarbakır Müftüsü Ali Maraşlıgil: “İslam’da kadın da üç kez “boş ol” derse nikah düşer !” Boşanma hakkı nikah esnasında konuşulmalıdır. Anlaşma ile bu hak kadına da verilebilir. Kadın da erkeğin söylemiş olduğu üç kelimeyi kullanarak dini olarak eşinden boşanabilir’ dedi.

. . Boşanma davasının açılması gerekir?

Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür. Boşanma davasının açılması ile birlikte, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi boşanmanın eki niteliğindeki hukuki sorunların da çözülmesi gerekir.

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?

Özel (mutlak) boşanma nedenleri şunlardır: Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası, uygulamada özel boşanma nedenleri arasında en çok açılan dava türüdür. Zina; eşlerden birinin, karşı cinsten eşi dışında biri ile kurduğu cinsel ilişki anlamına gelmektedir.

Peki, genel Boşanma nedenleri nelerdir?

Genel boşanma sebepleri: Örneğin, geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda neden genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir.

Kimler çekişmeli boşanma davasında boşanmaya karar verebileceklerdir?

Bu şekilde iki nedene dayalı olarak açılan çekişmeli boşanma davasında, zina sebebi ile davanın süresinde açılmaması sebebi ile reddi halinde, zinanın ispatlanması durumunda hakim süre nedeniyle doğrudan zina sebebine dayanamasa bile genel boşanma (ortak hayatın temelinden sarsılması) sebebi ile boşanmaya karar verebilecektir.

Okunma: 318