IP adresi Nedir ?

IP adresi Nedir ?

genel bakış

Bir İnternet Protokolü adresi ( IP adresi ), iletişim için İnternet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına bağlı her bir cihaza atanan sayısal bir etikettir. Bir IP adresi iki ana işlevi sunar: ana makine veya ağ arabirimi tanımlama ve konum adresleme.
İnternet Protokolü sürüm 4 (IPv4) bir IP adresini 32 bit sayı olarak tanımlar. Ancak, Internet'in büyümesi ve mevcut IPv4 adreslerinin tükenmesi nedeniyle, IP adresi için 128 bit kullanan yeni bir IP (IPv6) sürümü 1995 yılında geliştirilmiş ve Aralık 1998'de standartlaştırılmıştır. protokolün nihai tanımı yayınlandı. IPv6 dağıtımı 2000'lerin ortalarından beri devam etmektedir.
IP adresleri genellikle IPv4'teki 172.16.254.1 ve 2001: db8: 0: 1234: 0: 567: 8: 1 gibi insan tarafından okunabilir notasyonlarda yazılır ve görüntülenir. Adresin yönlendirme önekinin boyutu, adresi, tarihsel olarak kullanılan alt ağ maskesine ( 255.255.255.0) eşdeğer olan 192.168.1.15/24 gibi anlamlı bitlerin sayısı ile eklenmesi suretiyle CIDR gösteriminde gösterilmektedir.
IP adres alanı, Internet Atanmış Numaralar Yetkilisi (IANA) tarafından küresel olarak yönetilir ve belirlenen bölgelerinde sorumlu olan beş bölgesel İnternet sicili (RIR) tarafından son kullanıcılara ve İnternet servis sağlayıcıları gibi yerel İnternet kayıtlarına atanır. IPv4 adresleri IANA tarafından her biri yaklaşık 16,8 milyon adres blok halinde RIR'lere dağıtılmıştır. Her bir ISS veya özel ağ yöneticisi, ağına bağlı her bir cihaza bir IP adresi atar. Bu tür ödevler, yazılım ve uygulamalarına bağlı olarak statik (sabit veya kalıcı) veya dinamik bir temelde olabilir. Bir kişisel bilgisayara veya İnternet'e veya benzerine bağlı bir iletişim cihazına atanan bir kimlik numarası ve İnternet Protokolü Adres İnternet Protokolü adresi anlamına gelir. ICANN (Atanan İsimler ve Sayılar için İnternet Kurumu) tarafından dünya çapında yönetilmektedir ve hiçbir çakışma yoktur. ICANN'den bölgesel adres yönetim kurumuna tahsis edilenler, ülke adres yönetimi kurumlarına vb. Daha fazla tahsis edilir. Japonya'da, Japonya Ağ Bilgi Merkezi (JPNIC) bunları yönetir. IP adresi en popüler Internet protokolünde 32 bit ile gösterildiğinden, sadece yaklaşık 4.3 milyar IP adresi kullanılabilir, ancak IPv6'da 128 bit ile temsil edilir, kullanılabilecek IP adreslerinin sayısı sınırsızca genişler. yapılır.

Okunma: 343