Katkı Idari yargilama usulunde ilk inceleme asamasinda davanin vekaletname olmayan avukat tarafindan acildiginin anlasilmasi uzerine mahkeme ne yonde karar verir?
İçindekiler
Idari yargılama usulünde ilk inceleme aşamasında davanın vekaletname olmayan avukat tarafından açıldığının anlaşılması üzerine mahkeme ne yönde karar verir?
İlk inceleme üzerine, adli yargının görevli olduğu konularda, davanın görev yönünden reddine; idari yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedi- lerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verilir.
Danistaya acilan davalarda ilk incelemeyi kim yapar?
Danıştay’ın (Danıştay Vergi Dairesi veya İdari Dava Dairesi) ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davalarda verilen kararlar aleyhine temyiz incelemesi, davanın niteliğine göre İdari Dava Daireleri Kurulu veya Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından yapılır (2575 sayılı Danıştay Kanunu m.38).
Idare mahkemeleri nde tek hakimle görülen davalarda hâkimin reddi istemi hangisi tarafından incelenir?
1. Tek hâkimle görülen davalarda hâkimin reddi istemi, reddedilen hâkimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir.
Idari Yargılama Usulü Kanununun 45 maddesinde belirtilen istinaf başvuru süresi kararın taraflara tebliğinden itibaren kaç gündür?
6545 sayılı Kanun ile değişen 45. Madde uyarınca, idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki “bölge idare mahkemesine”, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulacağı öngörülmüştür.
Idari yargıda dilekçe üzerinde ilk inceleme süresi en çok kaç gündür?
Tek hakimle çözümlenecek dava dilekçeleri için rapor düzenlenmez ve 15 inci madde hükümleri ilgili hakim tarafından uygulanır. 3 üncü fıkraya göre yapılacak inceleme ve bu fıkra ile 5 inci fıkraya göre yapılacak işlemler dilekçenin alındığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde sonuçlandırılır.
Tekemmül dilekçesi nedir?
Dilekçeler bittiğinde dosya karara hazır hale gelir, üyenin (hakimin) incelemesi için sıraya girer. 6⃣Tekemmül dilekçesi örneği: Kısaca, “Cevap yazmayacağım, dosyamı tekemmül ettirin” diyoruz. Mahkemeye bu dilekçeyi gönderince beklemeden dosya tekemmül etmiş olur ve süreden kazanmış oluruz.
Ilk inceleme kararı nedir?
İlk önce davanın görev ve yetki bakımından incelemesi yapılır. Davacının dava açma ehliyeti yoksa davanın reddine karar verilir. Ehliyet hususunda bir sorun çıkmazsa diğer aşama olan İdari davaya konu olabilecek kesin ve yürütülebilir bir işlemin bulunup bulunmadığı hususu incelenir.
Idari yargıda dilekçelerin ilk incelemesinde aşağıdaki hususlardan hangisi diğerlerine göre daha önce incelenir?
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Dilekçeler Üzerine İlk İnceleme” başlıklı 14’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasında, sırasıyla incelenecek hususlar sayılmış ve ‘ehliyet’, ‘süre aşımı’ hususundan önce yer almıştır.
Okunma: 374