genel bakış
Engel yasası , ekonomide gelir arttıkça gıdaya harcanan gelir oranının food gıdaya mutlak harcamalar artsa bile düştüğünü belirten bir gözlemdir. Başka bir deyişle, gıda talebinin gelir esnekliği 0 ile 1 arasındadır.Yasaya, istatistikçi Ernst Engel (1821-1896) adı verildi.
Engel yasası, gelir arttıkça gıda harcamalarının değişmeden kaldığı anlamına gelmez; bunun yerine tüketicilerin gıda ürünlerine yaptıkları harcamaları gelirlerindeki artıştan daha düşük bir oranda artırdıklarını göstermektedir .
İstatistiğin bir uygulaması, onu bir ülkenin yaşam standardının bir yansıması olarak ele almaktır; bu oran Engel veya "Engel katsayısı" arttıkça, ülke doğası gereği daha fakirdir. Tersine, düşük Engel katsayısı daha yüksek bir yaşam standardını gösterir.
Engel yasası, teknolojik ilerleme ve yapısal değişim süreci arasındaki etkileşim, Leon ve Pasinetti'nin önerdiği gibi uzun vadeli ekonomik büyümeyi açıklamak için çok önemlidir.
Bu, gıda harcamalarının hane halkı tüketimine oranı ile gelir düzeyi arasında istikrarlı bir şekilde gözlenen ampirik bir kanundur. Yasayı keşfeden CLE Engel Adından sonra çağrılır. <Engel Yasası> olarak da bilinir. Engel, 1857 tarihli <Saksonya Krallığı'ndaki üretim ve tüketim> adlı E. Dupeshaw ve Le Prey tarafından yürütülen hanehalkı anket verilerine dayanarak hane halkı gelir düzeyleri ile gıda maliyetleri arasındaki ilişkiyi tanımlamıştır. Kararlı bir yasa olduğunu keşfettim. Başka bir deyişle, temel kural hane halkı geliri ne kadar yüksek olursa, gıda harcamalarının toplam tüketim harcamalarına oranının o kadar düşük olmasıdır. Engel ayrıca 1995 yılında Belçikalı İşçi Ailesi İçin Yaşam Harcamalarını yayınladı, burada gıda katsayısının Engel katsayısı olarak adlandırılan toplam harcamaya oranı belirlendi ve beşinci gelir sınıfıyla karşılaştırıldı. . Sonuç, Engel katsayısının birinci sınıftaki% 71.4'ten beşinci sınıftaki% 64.9'a düştüğünü ve Engel yasasının burada da oluşturulduğunu açıkça göstermiştir. Engel'den sonra, bu yasa oldukça evrensel olarak kuruldu, 1875'te ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu müdürü Wright Carroll D. Wright'ın Massachusetts işçilerinden elde edilen verileri kullanarak Engel Yasasını doğrulaması da dahil. Yaptığı biliniyor. Japonya'daki 1981 hane halkı anket verilerinden, yıllık beşinci sınıfa göre Engel katsayısı 0.32'dir (% 32), 0.31, 0.29, 0.27 ve 0.23'tür.
Engel Yasası'nın keşfi, hane halkı tüketim davranışının nicel analizinin geliştirilmesi üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. 20. yüzyılda, bu yasalar hane halkı araştırma malzemelerinde vb. Tüketici seçimi teorisi Tutarlı bir şekilde aydınlatılmaya çalışılacak analiz devam edecektir.
→ Schwab yasası
Masahiro Kuroda
Okunma: 397