Cekte hangi faiz uygulanir

Cekte hangi faiz uygulanir

Popüler Cekte hangi faiz uygulanir? by Admin Ekim 25, 2020

İçindekiler

Çekte hangi faiz uygulanır?

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi; kambiyo senedi düzenleme işinin TTK’da yer alması sebebi ile ticari iş niteliğinde olduğunu, bu nedenle temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanacağını belirtmiştir.

Hangi sözleşmelerde bileşik faiz uygulanması mümkündür?

Bileşik faiz adi işlerde kural olarak yasaktır. TTK 8/II: «Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir.

Temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa istenebilir mi?

Temerrüt faizi, temerrüt anından itibaren işler3. Anapara faizi olsa da olmasa da temerrüt faizi, koşulları varsa istenebilir. Anapara faizi çoğu kere sözleşmeden doğar; temerrüt faizi ise sözleşmede hiç kararlaştırılmamış olsa dahi temerrüdün bir sonucu olarak talep edilebilir.

Çek komisyonuna faiz işler mi?

Bahsi geçen icra takibinde kambiyo vasfına haiz ve karşılıksız kalan çeke ilişkin, çekin ödenmemiş bedeli, çekin karşılıksız kalan tutarının %10′ u olarak hesaplanan çek tazminatı, çek bedelinin binde 3’ünü aşmayacak kadar çek komisyonu ve çekin ibraz tarihinden itibaren işlemeye başlamış faizi talep edilebilir.

Yasal faiz oranı 2021 ne kadar?

Buna göre, 31.12.2021 tarihi itibariyle akdi faiz oranı olan %9’un üzerinde olduğundan, 01.01.2022 tarihinden itibaren ticari işlere yönelik temerrüt faiz oranı %15,75 olarak uygulanacaktır.

Hizmet sözleşmesinde bileşik faiz uygulanır mı?

TBK m. 383/3 gereğince, Türk Hukuku’nda adi işlerde faize faiz yürütülmesi (bileşik faiz) yasaklanmıştır.

Temerrüt faizi yasal mı?

Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça(adi işlerdeki akdi temerrüt faizi), geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur (adi işlerdeki yasal temerrüt faizi olan -%9-).

Temerrüt faizi serbestçe belirlenebilir mi?

Ödenecek faiz miktarının taraflarca kararlaştırılması halinde akdi (iradi) faizden söz edilir. Ticari işlerde hem anapara hem de temerrüt faiz miktarı serbestçe kararlaştırılabilir (TTK m. 8/1).

Çekte komisyon nedir?

Hukuk Dairesi’nin 02.11.2001 tarih ve 2001/17167-17860 E-K sayılı ilamında ”TTK.’nun 722. maddesi gereğince hamil müracaat yoluyla çek bedelini, ibraz gününden itibaren faizini, protesto ve ihbarname masraflarını ve çek bedelinin %03’ünü aşmamak üzere komisyon ücretini borçludan talep edebilir.

Çek komisyonu Cirantadan istenir mi?

Çek tazminatının cirantalardan da talep edildiği görülmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki çek tazminatından keşideci, borçlu sorumludur. Kanun kapsamında cirantalar, icra hukuk mahkemesine başvurmak suretiyle en azından çek tazminatı ile ilgili kısmın iptalini sağlayabilirler.

Yasal faiz ne kadardır?

Buna göre, 1 Ocak 2022’den itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 15,75 olarak uygulanacak.

Okunma: 384