Çalışma hayatında ISG hizmetlerinin yürütülmesinde Aşağıdakilerden hangisi hangileri sorumludur?
6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.
ISG katılımın tanımı nedir?
Gonzales’e göre – çalışan katılımı “çalışanların kararlara doğrudan veya dolaylı olarak etki etmeleri ve katkıda bulunmalarını sağlayan ve cesaretlendiren süreç ve yapılar” olarak ifade edilebilir.
İş yerinde iş sağlığı ve güvenliğinden kimler sorumludur?“İş güvenliğinden kim sorumlu?” diye sorulduğunda genellikle alınan yanıt tek bir sözcük: Herkes. “Herkes birlikte çalıştıkları kimseler ile kendilerinin sağlık ve iş güvenliğinden sorumludur” deniyor.
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun kurulabilmesi için gerekli işyeri şartları nelerdir?
Çalışan sayısı 50 veya daha fazla olan tüm işyerlerinde isg kurulu oluşturulur. Az tehlikeli sınıftaki işyerleri de bu kapsama dahildir. Kurul oluşturulacak işyerinin 6 aydan daha uzun süre faaliyet göstermesi gereklidir. Yani 3 aylık geçici bir iş için kurul oluşturma zorunluluğu yoktur.
İş sağlığı ve güvenliği kurulunda kimler var?MADDE 6 – (1) Kurul aşağıda belirtilen kişilerden oluşur: a) İşveren veya işveren vekili, b) İş güvenliği uzmanı, c) İşyeri hekimi, ç) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi, d) Bulunması halinde sivil savunma uzmanı, e) Bulunması halinde formen, ustabaşı veya …
Iş ortamındaki risk faktörleri nelerdir?
İşyerinde Sağlığımızı Etkileyen Risk Etmenleri
Fiziksel kaynaklı risk etmenleri. Gürültü ve titreşim. Yüksek ve alçak basınçta çalışma. Soğuk ve sıcakta çalışma. Tozlar. Radyasyon. Kimyasal kaynaklı risk etmenleri. Ağır metaller. Çözücüler. Gazlar. Biyolojik kaynaklı risk etmenleri.Okunma: 380